iPadOS 17 prinesie ďalšie zmeny, ktoré priblížia tablet k počítačom

Slová a skutky nie sú t isté. Aj keď Apple vytrvalo označuje iPad ako samostatný produkt, ktorý nemôže nikdy plnohodnotne nahradiť počítač, v skutočnosti sa s iPadom deje pomaly ale isto pravý opak.

iPad konieckoncov v posledných rokoch obdržal také vychytávky ako je možnosť používania aplikácií v oknách s upraviteľnou veľkosťou či podpora klávesnice, myši a trackpadu. Tu to však nekončí. Podľa užívateľa @analyst941, ktorý na svojom Twitteri v minulosti správne odhalil viacero vecí vrátane Dynamic Island funkcionality na iPhone 14 Pro, môžeme očakávať už o pár týždňov oznámenie ďalších noviniek, vďaka ktorým sa iPad bude ponášať na počítač.

Leaker vraví, že iPadOS 17 prinesie zásadné vylepšenia pre Stage Manager a to vrátane možnosti streamovania viacerých zdrojov zvuku a videa, ak je táto obdoba multitaskingu aktívna. Pribudne tiež viacero vylepšení v oblasti podpory externých monitorov. Menovite môžeme čakať podporu webkamier, rozšírené možnosti nastavenia zvukového výstupu, upraviteľnú veľkosť doku a dokonca možnosť používať externý displej so zhasnutou obrazovkou iPadu samotného.

Vo vývoji je taktiež špeciálna verzia systému iPadOS 17 s podporou exkluzívnych funkcií pre ešte nevydaný 14.1″ iPad (Pro/Studio/Ultra). Tento tablet by mal mať aspoň dva Thunderbolt konektory a podporu pre dva 6K displeje so 60Hz obnovovacou frekvenciou. Pôjde zrejme o jeden z prvých produktov s čipom M3 Pro a úplne prvý iPad s vyššou než základnou verziou M procesoru. K tomu vraví, že Apple vyvíja Final Cut Pro pre iPadOS s vydaním naplánovaným na rok 2024, a o rok nato môžeme očakávať Logic Pro pre tablet. Kým funkcionalita hudobného softvér nie je jasná, filmárska aplikácia má byť 1:1 kópiou Mac verzie s jemne upraveným UI pre dotykové displeje.

Okrem toho prizvukuje, že iPadOS 17 nie je vo vývoji pre zariadenia s čipmi A9 a A10 Fusion (zrejme vrátane A9X a A10X):

  • iPad (A9, 5. generácia, 2017)
  • iPad (A10 Fusion, 6. generácia, 2018)
  • iPad (A10 Fusion, 7. generácia, 2019)
  • iPad Pro 12.9″ (A9X, 1. generácia, 2015)
  • iPad Pro 9.7″ (A9X, 1. generácia, 2016)
  • iPad Pro 12.9″ (A10X Fusion, 2. generácia, 2017)
  • iPad Pro 10.5″ (A10X Fusion, 2. generácia, 2017)

A v neposlednom rade sa hovorí o novinkách ohľadom vylepšenej Zamknutej obrazovky, ktorá debutovala v iOS 16 pre iPhone. Tieto rovnaké nastavenia majú pribudnúť konečne aj na iPad a ako bonus, užívatelia získajú poprvýkrát možnosť zvoliť si, kde chcú mať umiestnené hodiny.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.