iPad Pro prejde v roku 2024 na OLED. Dočká sa väčších displejov.

Väčší iPhone, väčší MacBook, väčšie Apple Watch. Apple postupne zväčšuje uhlopriečky displejov na svojich zariadeniach a vyzerá to, že trend neobíde ani iPad. Konkrétne produktovú líniu iPad Pro.

Ten je dnes dostupný v 11″ a 12.9″ veľkostiach, do budúcna sa však hovorí o možnom zväčšení. S tvrdením prišiel dôveryhodný analytik Ross Young so zdrojmi vo firmách zameraných na displeje. Preto nie je prekvapením, že čas od času má informácie aj o paneloch, ktorými chce svoje produkty osadiť Apple. Vďaka tomu dnes vieme, že Apple sa chystá v roku 2024 uviesť na trh väčšie modely iPad Pro.

Young tvrdí, že v prvom štvrťroku 2024 hodlá Apple uviesť na trh dva nové modely iPad Pro s OLED displejom. Spoločnosť by tak po pomerne krátkej dobe vymenila mini-LED, teda technológiu, o ktorej sa dlho vravelo, že by ju kalifornský gigant mohol používať namiesto OLED. Okrem veľmi podobnej kvality obrazu má mini-LED navrch najmä v nižšej šanci na výskyt duchov, teda vypálenie farieb v pixelov, ktorá sa prejaví ak je na obrazovke dlhodobo statický obraz. Takýto panel však dnes ponúka iba 12.9″ iPad Pro, kým menší 11″ model disponuje LCD panelom.

Pokiaľ ide o samotný nárast veľkostí, nové iPady na rok 2024 by mali ponúknuť 11.1″ a 13″ panely. Zväčšenie o 0,1″ palca sa prejaví na vyššom počte pixelov, ako aj jemne väčšej zobrazovacej ploche. Zatiaľ nie je jasné, ako to ovplyvní veľkosť samotných zariadení, teda či dôjde k zväčšeniu celkovej veľkosti produktov, alebo dôjde len k zúženiu rámčekov.

Rovnako tak sa špekuluje o uvedení ešte väčších modelov na trh. V priebehu roka 2022 sa objavila špekulácia o 16″ iPade a analytik Ross Young hovoril pre zmenu o možnosti uvedenia 14.1-palcového iPadu Pro v roku 2023. Toto tvrdenie však odvolal so slovami, že zariadenie nie je vo vývoji, alebo bol jeho vývoj odložený na neurčito. Prístroj mal mať celkom prekvapivo LCD displej namiesto mini-LED.

Zaujímavosťou je, že ak k zmene uhlopriečok dôjde, bolo by to prvýkrát od vzniku v roku 2015, čo iPad Pro prestane byť dostupný v 12.9″ veľkosti. Naopak, menší model sa dočkal viacero revízií. Debutoval s 9.7″ panelom, následne ho vymenil za 10.5″ panel a od roku 2019 sa drží stabilne v 11″ veľkosti.

Zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.