Apple prehodnocuje plány ohľadom iPhone 15

Apple iPhone 14
Dlhé roky platilo, že Apple vydal jeden model iPhonu ročne. Jeho ponuka sa v ostatných rokoch začala fragmentovať a len tento rok uviedol na trh päť rôznych modelov.

iPhone SE (2022), iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max. A to ešte do zoznamu nezarátavame modely, ktoré Apple predstavil v minulých rokoch, a ktoré sú naďalej v predaji. Vzhľadom na dopyt internetu po menšom zariadení sa Apple rozhodol pri iPhone 12 uviesť na trh aj menšiu verziu – mini. Trhový dopyt po zariadení ale nenaplnil očakávania, a tak sa 5.4-palcový telefón dočkal len jedného nástupcu. Ten je naďalej, dá sa povedať, v dopredaji.

Namiesto mini modelu sa v terajšej línii objavil výrazne väčší Plus model. Dopyt po ňom je ale ešte menší, a na rozdiel od iných modelov zo série iPhone 14 nie je problém ho zohnať v ľubovoľnej variante. A to je tiež dôvod, prečo má Apple natoľko vážne obavy, že prehodnocuje líniu iPhone 15. V súčasnosti sa spoločnosť pohráva s dvomi stratégiami. Prvou je, že Apple spraví viac rozdielov medzi iPhone 15/15 Plus a iPhone 15 Pro/Pro Max. Tento rozdiel by sa zjavne odrazil aj na cene, pričom táto stratégia by mohla mať pozitívny vplyv na popularitu štandardných modelov.

Druhou stratégiou je, že by Apple znížil cenu iPhone 15 Plus. Terajší model v súčasnosti stojí 899 dolárov, resp. 1 149€ na slovenskom trhu. V takomto prípade by však zrejme zlacnel aj klasický iPhone 15, pričom “14-tka” začína na 799 dolároch, resp. 999€. Len pre porovnanie, ide o telefón prakticky totožný s minuloročným iPhone 13, ktorý sa od svojho vydania predáva za 899€.

Zdroj: MacRumors

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.