Final Cut aj Logic Pro pre iPad sú tu

Apple vydal verziu svojich aplikácií určenú pre tablety. Nástroje určené pre úpravu videa či tvorbu hudby boli prispôsobené používateľskému prostrediu iPadu s dôrazom na výkon a primárne dotykové ovládanie. Aké sú v detailoch?

Final Cut Pro

Aplikácia prináša paletu výkonných nástrojov pre záznam, úpravu a finalizáciu videí a ich následné zdieľanie z vášho iPadu. Nové jog wheel umožňuje nový spôsob ako ovládate celý proces. Či už ide o navigáciu v rámci časovej osi, presun klipov alebo ďalšie.

Funkcia Live Drawing ťaží z potenciálu Apple Pencil – nad videom tak môžete kresliť či písať. Ak vlastníte iPad s čipom M2, budete mať k dispozícii aj funkciu náhľadu pri podržaní ceruzky nad povrchom tabletu. Video môžete nielen editovať ale aj zaznamenávať – na spomínanom iPade M2 aj v  ProRes rozlíšení.

Softvér ponúka takisto funkcie Fast Cut, ktoré využívajú strojové učenie. K dispozícii máte rozsiahlu knižnicu grafických prvkov, efektov či zvuko, ktorými môžete podporiť váš projekt.

Final Cut Pro je dostupný na App Store za cenu 4,99€ mesačne alebo 49€ ročne. Vyskúšať si ho môžete na mesiac zadarmo.

Logic Pro

Verzia pre iPad v sebe prináša nástroje určené na písanie skladieb, tvorbu beatov, nahrávanie a následnú úpravu či mix. Vďaka funkcii Multi-Touch môžete hrať na softvérových nástrojoch, ale aj prirodzene interagovať s ovládacími prvkami a projektom. Plug-in Tiles ponúkajú základné ovládanie na dosah vašich prstov.

Ak váš iPad využívate aj s Apple Pencil, môžete sa tešiť na presné a detailné úpravy skladieb pomocou stylusu. Novinkou je vyhľadávač zvukov, ktorý vďaka dynamickému filtrovaniu zjednodušuje hľadanie správneho nástroja, zvuku ale aj presetov, samplov a slučiek. K dispozícii je viac ako stovka profesionálnych nástrojov a plug-in efektov. Využiť môžete aj externé plug-iny vďaka Audio Unit Extensions.

Pri práci so zvukom vám budú asistovať nástroje ako Beat Breaker, ktorý umožňuje tvarovanie zvuku pomocou dotykových gest či Sample Alchemy. Tento plug-in slúži na úpravu samplovaného nástroja – takisto iba ťuknutím vášho prsta.

Vo fáze mixovania je k dispozícii plnohodnotný nástroj, ktorý umožňuje finalizáciu priamo na iPade.

Logic Pro nájdete na App Store za 4,99€ mesačne alebo 49€ ročne. Pred kúpou môžete využiť jeden mesiac bezplatného trialu.

zdroj: Apple

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.