Budúci iPad Pro bude výrazne drahší, dôvodom je cena OLED displejov

iPad Pro nikdy nebol lacnou záležitosťou a nezmení sa to ani s novou generáciou. Ba čo viac, cena výrazne narastie.

Dôvodom pre výrazný rast ceny má byť prechod na OLED displeje. Zmena by sa mala navyše dotknúť oboch veľkostných verzií tabletu. V súčasnosti sú totiž pokročilé Liquid Retina XDR displeje, využívajúce mini-LED technológiu, dostupné exkluzívne pre 12.9″ model, zatiaľ čo menší 11″ model stále využíva LCD. Pôvodne sa očakávalo, že Apple tento nedostatok eliminuje už pri terajšej generácii, no nestalo sa tak.

Apple by mal však priniesť paritu medzi oba modely už v roku 2024. Vtedy má uviesť na trh dvojicu modelov s OLED displejmi od dodávateľov Samsung a LG Display, s uhlopriečkami 11.1″ a 13″. Spoločnosť navyše na technológii nehodlá šetriť. Zvolil si verziu s novým produkčným procesom a tzv. tandemovou štruktúrou. Takto vyrobené panely sú zložené z dvoch vrstiev, čím sa zdvojnásobuje maximálny jas a životnosť displeja sa predlžuje dokonca až štvornásobne. Okrem toho má Apple záujem o použitie LTPO tranzistorov, ktoré majú nižšiu spotrebu a ktoré zabezpečujú vypínanie a zapínanie jednotlivých pixelov (t.j. čierna farba je vypnutý pixel). O tenkosť displeja sa stará pre zmenu hybridná štruktúra, ktorá kombinuje pevné OLED sklo s ohybným zapuzdrením.

Táto kombinácia faktorov sa neblaho odrazí na cenách produktov. Kórejský portál The Elec, ktorý správu priniesol, tvrdí, že súčasná cena 10″ OLED panelov sa pohybuje okolo 100 až 150 dolármi. Iná veľkosť a použitie viacerých pokročilých technológií však len výrobnú cenu displeja stavajú do cenovej relácie 270 až 350 dolárov. Môže sa to však zmeniť, keďže Samsung je pripravený investovať do produkcie OLED panelov 8. generácie, čo by sa mohlo teoreticky odraziť na nižších výrobných cenách v porovnaní s terajšou 6. generáciou.

Zdroj: The Elec; MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.