Bloomberg: Apple začne budúci rok používať vlastné displeje

Apple Watch Series 8
Začalo to navrhovaním vlastných procesorov pre iPhone. Dnes však Apple toho navrhuje podstatne viac, a už budúci rok plánuje znížiť svoju závislosť na výrobcoch displejov.

Portál Bloomberg s odvolaním na svoje zdroje uvádza, že v roku 2024 plánuje Apple začať navrhovať svoje vlastné displeje. Spoločnosť ich plánuje postaviť na micro-LED technológii a k dispozícii by mali byť pre iPhone, Apple Watch a potenciálne ďalšie zariadenia. Prvým produktom, na ktorom kalifornský gigant aplikuje takýto panel, má byť budúcoročný model Apple Watch Ultra.

Kto však bude displeje vyrábať, zatiaľ nie je známe. Platí ale, že dizajn displejov a ich špecifikáciu navrhne priamo Apple. Dnes sa kalifornský gigant totiž spolieha na spoluprácu so svojimi partnermi, ako sú LG a Samsung. Juhokórejské firmy nielen, že displeje vyrábajú, ale spolupracujú s Applom na ich dizajne. Zníženie závislosť by v tomto ohľade prinieslo niekoľko benefitov pre výrobcu iPhonu.

V prvom rade je to zníženie závislosti na externých firmách, s čím tiež prichádza vyššie postavenie pri obchodných jednaniach. V druhom rade, Applu to pomôže znížiť výrobné náklady a tým zvýšiť maržu. V treťom rade to môže pomôcť znížit výskytu únikov od tretích strán. Samotný Apple sa taktiež plánuje zbaviť závislosti na Qualcomme, ktorý preň vyrába 5G antény do iPhone a ďalších zariadení.

Bloomberg ďalej o micro-LED displejoch z dielne Applu tvrdí, že ich plánoval použiť už v roku 2020. To sa však nestalo kvôli technickým výzvam, ktoré táto iniciatíva priniesla. Tiež ich plánoval použiť na MacBookoch, to by však výrazne zvýšilo výrobnú cenu. Iniciatíva doposiaľ stála Apple niekoľko miliárd dolárov a považuje ju za jednu z najvýznamnejších. Má ju na starosti Wei Chen, šéf oddelenia technológií displejov pod vedením Johnyho Sroujiho. Samotné displeje budú mať jasnejšie a sýtejšie farby, ako aj lepšie pozorovacie uhly, a zobrazovaný obsah má pôsobiť, akoby bol namaľovaný navrchu skla.

Portál tiež varuje, že iniciatíva sa môže potenciálne natiahnuť do roka 2025, ak by došlo k rôznym problémom – napríklad s výrobou.

Zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.