Applu hrozí 40-miliardová pokuta za Apple Pay. Podarí sa mu obhájiť pred EÚ?

Kým mobily s Androidom disponovali NFC čipom a platbami už dlhé roky, Apple vyčkával prakticky až do uvedenia iPhone 6 v roku 2014.

Nebol by to však Apple, keby sa nerozhodol priemyselný štandard obmedziť po svojom. Hoci Apple Pay využíva štandardnú NFC technológiu, spoločnosť ju softvérovo obmedzila tak, aby sa dala používať len na platby alebo len na komunikáciu so zariadeniami, ktorým to kalifornský gigant umožní. A práve to sa nepáči Európskej komisii, ktorej protimonopolné úrady vyčíslili Applu pokutu vo výške až do 10% globálnych tržieb – alebo cca 40 miliárd dolárov.

Práve na dnes je totiž naplánované pojednávanie za zatvorenými dverami medzi Applom a Európskou komisiou. EK totiž už v roku 2015 obvinila kalifornského giganta z toho, že vedome blokuje konkurencii prístup k NFC technológii na iPhone. Konkurenciou sa v tomto prípade majú na mysli nielen firmy ako Google (Google Pay) či Samsung (Samsung Pay), ale tiež bankové inštitúcie, ktoré na Androide môžu ponúkať vlastné platobné služby. Namiesto toho sa kalifornský gigant dohaduje s bankovými inštitúciami, aby vstúpili do platformy Apple Pay výmenou za podiel z každej vykonanej mobilnej platby.

A to sa pochopiteľne bankám nemusí vždy páčiť. Konieckoncov, v roku 2015 vypuklo znepokojenie aj na inom kontinente. Austrálske banky sa totiž spojili za účelom spoločného bojkotu Apple Pay, aby im firma sprístupnila NFC, dovtedy voľne prístupné na Androidoch. Bojkot vydržal do roku 2017, kedy austrálsky protimonopolný úrad zamietol požiadavky tamojších inštitúcií. Európske inštitúcie zostali v tomto boji vytrvalejšie; v roku 2019 začali zbierať spätnú väzbu od finančných inštitúcií ohľadom Apple Pay, či sú s platformou spokojní, a či sú spokojné s možnosťami, ktoré im Apple (ne)poskytuje. Olej do ohňa prilial v tejto kauze aj PayPal.

Zdroj: Apple Insider

komentár
  1. Tak mas svoju vlastnu znacku a svoj vlastny dizajn zariadenia, no a idu ta zalovat ze si to navrhnes ako ty chces a nedovolis inym sa ti do toho kafrat …

    6
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.