iPhone 15 dostane USB-C, nezaobíde sa to však bez obmedzení

Aj vďaka nariadeniu EÚ je Apple nútený vymeniť starý Lightning konektor za novší a rýchlejší USB-C.

Pokiaľ sa Apple rozhodne použiť plnokrvný USB-C port, vychádzajúci z rozhrania USB 3.0, potom sa iPhone dočká zásadného upgradu. Technológia Lightning sa totiž za 11 rokov existencie nezmenila a stále stavia na obstarožnom USB 2.0 pripojení s maximálnou prenosovou rýchlosťou 480Mbps. Oproti tomu novší štandard USB 3.0 zvláda až desaťkrát rýchlejší prenos, okrem iných benefitov. Ale rozhodne sa Apple vzdať ziskov z certifikovaného príslušenstva so štítkom “Made for iPhone”?

Podľa špekulácie to vyzerá, že nie. Na čínskej sociálnej sieti Weibo sa objavila informácia, podľa ktorej Apple plánuje obmedziť, aké USB-C produkty sa dajú pripojiť k iPhonu. Apple tak chce zabezpečiť, že iPhone nebude možné nabiť pomocou hociktorého USB-C kábla a užívatelia tak budú nútení používať oficiálne či certifikované káble, napriek tomu že mobil bude mať rovnaký port aký nájdeme na mobiloch ako Huawei, Samsung či Oppo. Starať sa o to bude overovací čip, ktorý dnes robí to isté, len s Lightning konektorom.

Za zmienku tiež stojí, že USB-C dnes nájdeme na prakticky všetkých moderných iPadoch, tie však neobsahujú overovací čip, preto by bol iPhone prvým Apple zariadením s USB-C portom, ktorý by takúto technológiu mal. Okrem toho sa objavilo tvrdenie, podľa ktorého Apple môže obmedziť USB-C port na iPhone 15 a iPhone 15 Plus na rýchlosť historického Lightning-u, resp. USB 2.0 – 480Mbps. Plnokrvné pripojenie so všetkými benefitmi by tak bolo limitované len na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.

Informáciu na sociálnej sieti zverejnil užívateľ, ktorý o sebe tvrdí, že má 25 rokov skúseností s vývojom integrovaných obvodov, a pracoval na procesoroch Intel Pentium.

Zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť