Apple údajne pripravuje lacný MacBook ako konkurenciu pre Chromebook

Aj keď sa MacBook Air dlhodobo radí k preferovanej študentskej voľbe, ceny súčasných modelov sú výrazne vyššie. A to je niečo, proti čomu chce Apple bojovať.

Spoločnosť Apple má totiž pripravovať novú lacnú sériu MacBookov, ktoré budú určené priamo pre študentov a budú výrazne lacnejšie oproti súčasným modelom. Kalifornský gigant totiž chce priamo konkurovať Chromebookom od Googlu. Tie v porovnaní s MacBookmi stoja len zlomok ceny, no súčasne s tým ponúkajú aj zlomok funkcií. Počítače od Applu by mohli využiť rovnaké procesory, aké nájdeme v ostatných jeho zariadeniach a tým pádom by mohli podporovať oveľa širšie spektrum aplikácií.

Portál DigiTimes s odvolaním na zdroje u výrobcov tvrdí, že nový MacBook si zachová kovové telo. Z tvrdenia portálu to však vyzerá, že pôjde o lacnejšie materiály ako tie, ktoré Apple využíva pri svojich ostatných zariadeniach. Rovnako tak hodlá Apple šetriť aj na mechanických komponentoch, ako je klávesnica. Redakcia portálu DigiTimes tvrdí, že zariadenie by mohlo byť vydané zrejme v druhej polovici 2024. Odvoláva sa pritom na skutočnosť, že dvojica firiem, Quanta Computer a Foxconn, zatiaľ nevyvíja žiadnu aktivitu, ktorá by naznačovala skoršie vydanie.

Edukačný sektor, pre ktorý má byť nový MacBook určený, je navyše veľmi zaujímavý. V posledných rokoch totiž výrazne rástli predaje Chromebookov. Vo veľkej miere tomu dopomohla pandémia COVID-19 – kým v roku 2019 sa predalo niečo cez 13,9 miliónov kusov, v rokoch 2020 a 2021 sa ich predalo 30,4 a 33,5 miliónov kusov. A hoci nič nenasvedčuje tomu, že by nás v blízkej dobe čakala ďalšia pandémia, vzhľadom na popularitu Chromebookov sa nemusíme čudovať, prečo si chce aj Apple odhryznúť kus pomyselného koláča.

Zdroj: DigiTimes

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť