Apple pôvodne zvažoval iPhone 15 s Lightning konektorom

9to5mac-iPhone-15-Plus-Render-Leak-03
Nebyť nariadenia EÚ o zjednotení konektorov za účelom zníženia odpadu, dnes by sa zrejme ani len nehovorilo o iPhone s USB-C. Zdá sa pritom, že nebyť onoho nariadenia, iPhone 15 by disponoval naďalej Lightning konektorom.

Vyplýva to z tvrdenia, ktoré zverejnil na Twitteri leaker s prezývkou Unknownz21. Ten na svojom Twitteri zverejnil informáciu, podľa ktorej Apple ešte v januári 2022 začal pracovať na natívnej USB-C podpore pre iPhone 15, kedy vznikli prvé dizajny zariadenia s týmto konektorom. Už o dva mesiace neskôr, v marci minulého roka, bolo jasné, že USB-C je štandard, ktorému sa Apple nevyhne, a takmer všetky návrhy dizajnu od toho momentu disponovali novým, rýchlym a obojstranným USB konektorom. Spočiatku sa však kalifornská spoločnosť mala pohrávať s opätovným použitím Lightning konektoru.

Podľa špekulácií by pritom Apple mohol využiť vo svojich mobiloch len koncovku. Plný potenciál technológie, ktorá stavia na USB 3.0, by mal byť limitovaný len na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, kde by mohol Apple prezentovať rýchlejšie pripojenie ako spôsob, ako čo najefektívnejšie dostať profesionálne fotografie a najmä videá v 4K 60fps či ProRes formáte čo najrýchlejšie z telefónu do Macu.

Oproti tomu klasické modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus by mali z USB-C rozhrania využiť len samotnú koncovku, inak by využívali historické USB 2.0 rozhranie s maximálnou rýchlosťou prenosu 480Mbps. Tieto modely by sa tým pádom nedočkali žiadneho zrýchlenia prenosu dát či nabíjania v porovnaní s Lightning konektorom.

A hoci to môže vyznieť ako pritiahnuté za vlasy, je treba vziať do úvahy fakt, že presne takýto krok Apple uplatnil pri najnovšom “základnom” iPade. Ten totiž ponúka značne obmedzený druh konektoru v porovnaní s modelmi ako sú iPad Pro alebo iPad Air. Spoločnosť navyše plánuje do budúcna vyradiť konektor úplne, v snahe presadiť technológiu MagSafe v kombinácii so štandardom bezdrôtového nabíjania Qi2.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť