Apple plánuje do roku 2025 agresívne zvýšiť svoje ekologické aktivity

Apple recycled materials
Spoločnosť Apple dlhodobo patrí k ekologickým pionierom a ako jedna z prvých firiem otvorene začala hovoriť o používaní recyklovaných materiáloch na svojich zariadeniach. Ekologická iniciatíva Applu bude ešte agresívnejšia v nasledujúcich rokoch.

Spoločnosť totiž cez tlačovú správu oznámila, že plánuje drasticky zvýšiť svoje snaženie o používanie obnoviteľných a recyklovaných zdrojov. Napríklad všetky batérie, ktoré Apple navrhne do svojich zariadení, budú využívať 100% recyklovaný kobalt. Plán je uskutočniť túto zmenu do roku 2025. Dodáva pritom, že v roku 2022 Apple využíval recyklovaný kobalt na 25%, čo je takmer dvojnásobný nárast oproti roku 2021, kedy to bolo 13%.

Súčasne s tým sa Apple zaviazal, že všetky magnetické diely vyrábané pomocou vzácnych kovov budú do roku 2025 takisto recyklované v 100% prípadoch použitia. K tomuto má Apple veľmi dobre našliapnuté. V roku 2021 využíval recyklované vzácne kovy v 45% prípadoch, v roku 2022 to bolo až 73%. Vôbec poprvýkrát boli recyklované vzácne kovy použité pri výrobe modulu Taptic Engine pre iPhone 11. Odvtedy sa materiál používa naprieč takmer celým spektrom produktov, vrátane sérií iPhone, iPad, Apple Watch, MacBook a Mac.

Apple-recycled-materials-printed-circuit-boards-01

Ďalšou ekologickou iniciatívou do roku 2025 je zabezpečiť, že zlaté krytie a cín na základných doskách a plošných spojoch budú takisto recyklované v 100% prípadoch. Míľnikom pri tejto iniciatíve bolo použitie výhradne recyklovaných krytín na základnej doske v iPhone 13. Medzičasom sa už oba recyklované materiály začali využívať v stúpajúcej miere na doskách pre iPad, Apple Watch, AirPods Pro, MacBook Pro, Mac mini a HomePod.

Okrem toho Apple využíva recyklovaný cín vo fotoaparátoch série iPhone 14. V súčasnosti sa recyklovaný cín využíva v 38% inštanciách. Navrch vlastných produktov plánuje Apple lobovať za použitie recyklovaného zlata a cínu aj v dodávateľskom reťazci, teda v prístrojoch, ktoré slúžia na výrobu spotrebiteľských produktov.

Poslednou novinkou je záujem Applu o úplné eliminovanie plastov v baleniach produktov. To chce Apple docieliť výrobou a použitím vlákninových alternatív. K tomuto má Apple takisto veľmi dobre našliapnuté, plast používa totiž už len na 4%. Pri tejto snahe Apple vyvinul vlastnú tlačiareň, ktorá umožňuje tlačiť digitálny obsah priamo na balenia produktov, a zbavuje sa tak potreby používať štítky. Nové, ekologickejšie balenie nájdeme na baleniach produktov ako sú iPad Air, iPad Pro a Apple Watch Series 8. Táto inovácia umožnila Applu vyhnúť sa takmer 1100 metrickým tonám plastu a viac ako 2400 metrickým tonám CO2.

komentár
  1. Je to irónia, keďže každý rok vydá nový model a množstvo ľudí si kupi lebo “nový”. Ale hráju sa na ekológiu.

    1
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť