Apple oficiálne ukázal prvé novinky iOS 17

iOS 17 Apple Accessibility
Apple si obvykle necháva oznámenia veľkých softvérových noviniek na WWDC. Tentoraz však spravil obrovskú výnimku a predstavil vôbec prvé vlastnosti systému iOS 17.

Apple výnimočne v niekoľkotýždňovom predstihu odhalil sériu noviniek v oblasti Prístupnosti. Novinky sú určené najmä pre tých užívateľov, ktorí majú sťaženú motoriku, problémy so zrakom či sú hluchonemí.

Novinky využívajú vstavanú, lokálnu umelú inteligenciu zariadenia na postupné zdokonaľovanie sa, aby sa zachovalo jednak súkromie užívateľov a jednak aby funkcie nemuseli byť závislé na pripojení k internetu. Jednou z nich je Assistive Access, funkcia určená pre ľudí s poruchami vnímania. Funkcia drasticky zjednoduší ovládanie kľúčových aplikácií. Výsledkom bude drasticky zjednodušené UI, nie veľmi vzdialené tzv. “senior” telefónom.

Súčasne s aktiváciou režimu Assistive Access sa zredukuje množstvo dostupných aplikácií, ako aj domovská obrazovka, ktorá ponúkne iba sadu 5 aplikácií: Hudba, Správy, Fotky, Kamera a Hovory, ktorá zlúči FaceTime a Telefón do jedného. Pritom o tejto možnosti sa hovorilo v súvislosti so záujmom Applu o uprednostnenie FaceTime hovorov tak, ako sú uprednostnené správy iMessage pred bežnými SMS.

Ďalšou novinkou je Live Speech určená pre nemých užívateľov. Umožní im reagovať na telefonáty písaním textu, ktorý následne iPhone prečíta za užívateľa priamo do prebiehajúceho hovoru. Často používané vety sa navyše začnú zobrazovať v “odporúčaných”, aby ich užívateľ nemusel neustále písať od nuly.

K tomu, užívatelia ktorým ešte len hrozí strata reči (napríklad kvôli ALS), môžu využiť funkciu Personal Voice na syntetizáciu svojho vlastného hlasu. Proces trvá asi 15 minút a užívatelia sú počas neho vystavení čítaniu rôznych viet, ktoré sa zobrazujú na obrazovke. Z nich si následne vstavaná AI vytiahne rečové vlastnosti užívateľa a začne ju simulovať do (video)hovorov. Otázne je, či bude následne možné tento hlas synchronizovať na budúce zariadenie.

Noviniek sa dočkajú aj užívatelia so zrakovým postihnutím. Režim “Lupa” obdrží funkciu Point and Speak, ktorá umožní namieriť telefónom na určitý objekt, napríklad mikrovlnnú rúru, a umožní prečítať text na tlačidle, ktoré chce užívateľ stlačiť. Využíva sa na to kombinácia fotoaparátu, LiDAR Scanneru (na modeloch iPhone Pro) a lokálneho machine learningu. Funkcia spolupracuje aj s už existujúcimi funkciami ako VoiceOver, Detekcia ľudí, Detekcia dverí alebo Opisovanie obrázkov.

Apple takisto oznámil, že užívatelia budú môcť spárovať naslúchadlá s Macom za predpokladu, že majú certifikáciu Made for iPhone. Fungovať to bude na Macoch s čipom M2 a vybraných modeloch s čipom M1.

Voice Control pridá možnosť rýchlej editácie textu tam, kde telefón nemusí jednoznačne pochopiť požiadavku (“do”, “due”, “dew”). K tomu pribudne možnosť premeniť ktorýkoľvek spínač na virtuálny herný ovládač pomocou funkcie Switch Control. Pribudne takisto možnosť zmeny veľkosti textu na Mac. V aplikáciách Správy a Safari pribudne možnosť pozastaviť GIF-y.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?