Apple môže predstaviť MacBook Pro s M3 čipom ešte tento rok

Apple len mesiac dozadu dokončil ponuku produktov s čipom M2 a spoločnosť sa už teraz pripravuje na uvedenie noviniek s čipom M3.

Presnejšie je reč o produktoch so základnou verziou čipu M3. A jedným takým zariadením bude základný 13″ MacBook Pro, o čom sú presvedčení ako novinár Mark Gurman z portálu Bloomberg, tak redaktori serveru DigiTimes. Spoločnosť by mala uviesť tento laptop už v treťom kvartáli 2023.

Pravdepodobne pritom pôjde len o hardvérový refresh bez výraznejších noviniek. Aj keď veci sa môžu zmeniť, vzhľadom na fakt, že 13-palcový MacBook Pro s M2 čipom je dnes jediným zariadením s Touch Barom – dotykovou OLED lištou, ktorá nahrádzala ESC a funkčné tlačidlá (F1-F12) dynamickou ponukou meniacou sa v závislosti od práve spustenej aplikácie.

Návrat ku klasickému dizajnu klávesnice by mohol prispieť k lacnejšej výrobe a tým aj k nižšej predajnej cene. V takom prípade by sme už ale zrejme videli nejaké prvé úniky redesignovaného šasi, a to sa zatiaľ nestalo. Terajší dizajn si zrejme zachovajú aj ďalšie produkty s čipom M3. Podľa novinára Marka Gurmana by malo ísť o 24″ iMac a 13″ MacBook Air – aj keď tu by dávalo možno viac zmysel, keby Apple uviedol nový 13″ Air spolu s 15-palcovým na budúcoročnej WWDC.

Mark Gurman k tomu vraví, že Apple plánuje uviesť nové počítače na októbrovom evente, ktorý bude nasledovať po septembrovom, na ktorom sa očakáva uvedenie iPhonu 15. Novinár okrem toho vraví, že 14″ a 16″ MacBook Pro s čipmi M3 Pro a M3 Max uvidíme začiatkom budúceho roka, aby sa zachoval približne 12-mesačný produktový cyklus.

Zásadnou novinkou v prípade čipu M3 má byť prechod na 3nm proces, čo sa odrazí ako na nižšej spotrebe, tak na možnosti napratať väčší výkon do rovnakých rozmerov. Generácia produktov s čipom M3 tak môže ponúknuť agresívnejší nárast výkonu v porovnaní s tým, aký výkonnostný rozdiel sa ukazuje medzi jednotlivými verziami čipov M2 a M1. Výrobu procesorov bude mať naďalej na starosti TSMC.

Zdroj: Bloomberg, DigiTimes

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť