Apple míňa milióny dolárov denne na vývoj Siri GPT

Siri
Hoci to Apple oficiálne neoznámil, v súvislosti s rozmachom ChatGPT sa hovorí o možnom využití pokročilej umelej inteligencie v ekosystéme iZariadení.

Apple mal veľmi dobre našliapnuté na to stať sa prevádzkovateľom pokročilej umelej inteligencie vďaka Siri. Pokrok je však brzdený tým, ako Apple dbá na ochranu súkromia užívateľov. Kvôli tomu dnes Siri výrazne zaostáva oproti riešeniam od firiem ako sú Google či Amazon, ale do budúcna by sa to mohlo možno predsa len zmeniť. Teda pokiaľ máme veriť novej správe portálu The Information.

Portál uvádza, že Apple začal oproti minulým rokom investovať do AI výrazne viac peňazí. Vec sa má dokonca tak, že spoločnosť každý deň minie niekoľko miliónov dolárov na to, aby trénovala svojho vlastného chatbota. A to aj napriek tomu, že šéf vývoja John Giannandrea je voči technológii skeptický. Na druhú stranu, bol to on, kto už pred štyrmi rokmi zostavil tím, ktorý má pracovať na systéme podobnom ChatGPT.

Samotný tím tvorí len 16 ľudí. Najdrahšou položkou na tom celom je však prevádzka a údržba hardvéru, ktorý slúži na trénovanie umelej inteligencie, aby rozumela písanému či hovorenému slovu. Že to nie je lacná záležitosť, priznáva aj firma OpenAI stojaca za ChatGPT. Sam Altman vyhlásil, že firma minula viac ako 100 miliónov dolárov pri vývoji GPT-4 modelu. A to hovoríme len o textovom modeli…

Apple má ambicióznejší cieľ, a to vyvinúť hlasového asistenta, ktorý by bol podobný Siri. Rozdiel je v tom, že na rozdiel od Siri by tento model rozumel komplexnejším úlohám, ktoré by na seba mohli nadväzovať v jednotlivých krokoch, podobne ako si môže človek písať s ChatGPT. Na iPhone je teoreticky možné niečo také docieliť už dnes, je však treba si na to vytvoriť automatizácie cez aplikáciu Skratky.

The Information predpokladá, že firma by mohla predstaviť “nástupcu” Siri už v iOS 18.

Zdroj: The Information

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť