Apple GPT existuje, používať ho však smie len hŕstka ľudí

Apple GPT
V uplynulých mesiacoch sa technológia ChatGPT postarala o masívny ošiaľ – či už medzi bežnou verejnosťou, v médiách, alebo v tech svete. Okrem toho sa do technológie ChatGPT agresívne zapojil Microsoft, ktorý implementoval technológiu priamo do prehliadača Edge a je len otázkou času, kým ho implementuje priamo do operačného systému Windows 11.

Odpoveď na seba nenechala dlho čakať a do závodu o dominanciu na poli umelej inteligencie schopnej rozoznávať kontext sa zapojil aj Google so svojim Bardom. Z vlastnej skúsenosti však môžem povedať, že keď si niečo potrebujem zistiť, radšej siahnem po Microsoft Bing (platforma ChatGPT), ktorá dáva presnejšie odpovede a to aj v slovenčine. Na poli sa však môže onedlho objaviť tretí hráč: Apple.

Povedzme si úprimne. Kvôli ochrane súkromia a praktikám, ktoré kvôli tomu Apple robí, je Siri zbytočne brzdená. To by sa však mohlo v roku 2024 zmeniť, pretože spoločnosť aktívne pracuje na vlastnom riešení, ktoré niektorí zamestnanci kalifornského gigantu prezývajú “Apple GPT”. S informáciou prišiel novinár Bloombergu Mark Gurman, s odvolaním na zdroje vovnútri spoločnosti Apple. Tieto zdroje mu prezradili, že Apple začal v roku 2022 pracovať na frameworku Ajax. A práve na totmo frameworku spoločnosť testuje viacero projektov so zameraním na machine learning.

Najvýraznejším je nepochybne chatbot, ktorý má potenciál byť konkurenciou pre ChatGPT. Ak sa však tešíte na to, že by zrazu Siri bola nahradená GPT systémom, zrejme budete sklamaní. Novinár Bloombergu totiž vraví, že Apple nemá v úmysle poskytnúť užívateľom plný prístup k svojmu GPT. Skutočným dôvodom, prečo si dal Apple snahu vyvinúť vlastné GPT, spočíva v prevencii pred únikmi. Manažment spoločnosti sa totiž obáva, že keby zamestnanci aktívne využívali ChatGPT alebo iné riešenia na diskusiu o vyvíjaných produktoch, utajované informácie by sa mohli dostať ku konkurencii.

Neznamená to však, že by pokročilá AI zostala úplne za bránami Apple Parku. Spoločnosť nám totiž dáva menšie ochutnávky už teraz, napríklad v podobe vylepšeného vyhľadávania, Siri alebo Maps. Do budúcna však toho môžeme očakávať viac, pretože tímy zodpovedné za AI, softvér a cloud úzko spolupracujú na viacero iniciatívach. Spoločnosť nemá síce konkrétny plán, ako výsledky tejto spolupráce zužitkovať, zamestnanci sa ale domnievajú, že Apple plánuje v roku 2024 veľké ohlásenie týkajúce sa AI. Vzhľadom na pokročilosť technológie je ale viac než jasné, že akákoľvek funkcionalita súvisiaca s AI bude vyžadovať pripojenie k internetu.

Na druhú stranu, Siri tiež trvalo približne 10 rokov, kým sa presunula z dátových centier priamo do našich vreciek…

Siri

Zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť