Ako zistiť, ktorá rýchlosť internetu je pre vás najvýhodnejšia?

Pri výbere internetového pripojenia často rozhoduje rýchlosť odosielania a sťahovania dát. Každý používateľ však potrebuje inú rýchlosť. Sledujtete seriály či filmy v 4K rozlíšení? Na to potrebujete rýchlejší internet než na bežné streamovanie hudby. Zistite, ktorá rýchlosť je pre vašu domácnosť najvýhodnejšia.

Aká rýchlosť je dostačujúca?

Platí jednoduché pravidlo – čím je internet rýchlejší, tým je to pre vás výhodnejšie. No s rýchlosťou rastie aj cena, ktorú zaň platíte. Zvážte najskôr, čo budete na ňom robiť. Ak máte možnosť, určite si vyberte optický internet. Vďaka používaniu optických vlákien patrí medzi najstabilnejšie siete. Dáta tiež prenáša veľmi vysokou rýchlosťou.

Keď ho budete využívať len na návštevu webových stránok, sociálnych sietí či občasné volanie, postačí vám internet s rýchlosťou 5 Mbps. Táto rýchlosť je však už nedostačujúca, ak sa rozhodnete sledovať filmy alebo seriály. Pre HD rozlíšenie je najnižšia odporúčaná hodnota 5 až 8 Mbps, 4K dokonca vyžaduje minimálne 25 Mbps.

Rozhodujúci je počet zariadení

Ešte pred samotným výberom si doma spočítajte, koľko zariadení vyžaduje prístup na internet. Nie sú to len počítače, ale aj mobily, televízory, smart spotrebiče. Na internet viete dokonca pripojiť aj rôzne technologické vychytávky, ktoré vám uľahčia starostlivosť o domácnosť.

Dnes je už v každej domácnosti takmer bežné, že ich členovia pozerajú svoje obľúbené programy na rôznych zariadeniach súčasne. Takúto záťaž potrebujete rýchlosť niekde medzi 51 až 100 Mbps. S touto rýchlosťou nebudete mať problém stiahnuť aj väčší súbor za pomerne krátky čas.

Zdroj: Pexels.com

Dajte si pozor na obmedzenia

Niektorí poskytovatelia internetu ponúkajú aj obmedzené balíky. Po prečerpaní dát sa tak rýchlosť vášho internetu obmedzí. Ideálny objem dát pre menšiu domácnosť sa pohybuje okolo 150 GB viac. Odhadnúť spotrebu dát je však veľmi náročné, preto najistejšou voľbou bude, ak si vyberiete balík bez limitu.

Pri výbere si tiež všímajte aj hodnoty „download“ a „upload“. Hodnota sťahovania vám napovie, ako rýchlo stiahnete súbory, alebo či vám bude sekať video. Upload, teda nahrávanie, vyjadruje rýchlosť odosielania dát. Napríklad, ako rýchlo odošlete fotku alebo vás prepojí počas telefonovania.

Sumár hodnôt internetu pre rôzny počet zariadení

  • 7 až 15 Mbps – vhodné pre jedno, najviac dve aktívne zariadenia. S touto rýchlosťou môžete napríklad naraz sledovať film či realizovať videohovor.
  • 16 až 35 Mbps – ideálne pre dve aktívne zariadenia súčasne.
  • 36 až 50 Mbps – zvláda bez problémov viaceré zariadenia. Táto rýchlosť by mala byť v dnešnej dobe už štandardom. Naraz zvládnete hrať hry či pozerať filmy v HD kvalite.
  • 51 až 100 Mbps – okrem bezproblémového sledovania filmov v HD kvalite na viacerých zariadeniach, je vhodný aj na sťahovanie väčších súborov a hranie náročnejších hier.
  • 101+ Mbps – s touto rýchlosťou už môžete v rámci domácnosti robiť všetko bez obmedzení.

 

Zdroj titulné foto: unsplash.com

komentáre
    1. Označenie PR som si nevšimol, ale aj tak je záverečné zhrnutie prehľadné a triezve. Niektorí operátori tvrdia, že 100Mbit je pre 1-2 zariadenia a pozeranie SD videa.

      1
      0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.