10 najlepších Mac hier pre rok 2022

Z času na čas sa treba odreagovať. Napríklad hraním hier. Na Windowse žiadny problém. K dispozícií je nespočetne hier. No na Macu je to o niečo komplikovanejšie. Nehovoriac o Macoch s čipom M1. V dnešnom článku sa zamierame na hry pre Mac (aj s podporou M1), ktoré si budete v roku 2022 môcť bez problémov zahrať, trocha sa odreagovať a zabaviť.

Nový rok 2022 prináša novinky aj v oblasti hier pre Mac. Síce to nie je ako pri PC, kde sa dočkáme najnovších AAA+ titulov, no niečo “z tohto storočia a aj známe” sa dá na Macu určite zahrať. V dnešnom článku sa pozrieme na zopár “free” titulov, ktoré určite stoja za zmienku. Musíme podotknúť, že tento článok bude obsahovať aj hry, ktoré pridali podporu pre čipy M1 (okrem jednej hry všetky). Okrem toho sa v článku zameriame aj výkon, aký tieto hry na Macu dosahujú.

 

Counter-Strike: Global Offensive

Kto by nepoznal Counter-Strike, slangovo Csko…titul pôvodne vytvorený ako mód pre Half-Life od Valve stál za vznikom konkurencieschopného FPS (First Person Shooter z angl. strielačka z pohľadu prvej osoby) hrania. Mnohí si určite pamätajú ťažké LAN párty s prepojenými počítačmi a rozbehnutým CS 1.6 u niekoho doma prípadne v počítačových herniach. Dnes pri slove Counter-Strike si mnohí predstavia svet e-športu. Aj keď prešla táto hra mnohými grafickými úpravami (od kockatých postáv a starých textúr) až k dnešnej podobe, stále si zachováva svoju podstatu.

Hlavná myšlienka hry? Vybrať si stranu či už teroristov alebo policajtov. S pomocou svojich spoluhráčov poraziť nepriateľský tím. Či už jeho kompletnou elimináciou alebo splnením hlavnej úlohy mapy. Najčastejšie “Counter-Terrorist Wins” frázou. A oslavovať. K dispozícií je množstvo máp na hranie ako aj veľký arzenál zbraní (kde možno získať, kupovať, predávať “skiny” – teda vizuálne úpravy). Či už váš tým vyhrá alebo nie, je na vás a vašich spoluhráčoch. O hre by sa dalo toho toľko povedať, až by z toho bola kniha. Ale k veci. Hra sama o seba bola vydaná v roku 2012 a čo, to koštovala. Kto bol ale zarytý hráč, si túto hru kúpil. Po pár rokoch sa hra stala free-to-play (samozrejmosťou sú mikrotransakcie – díky Valve…) a po novom do nej pribudol aj “Battle Royale” či Danger Zone mód.

Čo sa týka technických parametrov, hra podporuje 64-bit architektúru, ako API používa OpenGL a Rosseta zabezpečuje M1 podporu. Celkový verdikt je, že by hra mala na Macoch bežať optimálne, bez väčších grafických komplikácií.

Systémové požiadavky: OS X 10.11 / 2.0 GHz Intel Core 2 Duo / 2GB RAM / ATI Radeon HD 2400 alebo nVidia 8600M alebo vyššia / 15 GB priestor na disku / Odkaz

 

StarCraft 2

Pôvodcom tejto kultovej stratégie je Blizzard. No, teda podľa najnovších informácií Microsoft, ktorý ho odkúpil. Škoda. Vrátime sa ale k hre. Žánrom tejto hry, je ako pri jeho predchodcovi RTS (Real Time Strategy z angl. stratégia v reálnom čase). Prečo sme spomenuli jeho predchodcu? Pretože ako on, tak aj jeho pokračovanie StarCraft 2 ja nabitý akciou. Cieľ hry sa ani trocha nezmenil. Vytvoriť si základňu, zbierať suroviny, trénovať jednotky, vylepšovať toto všetko a následne vymazať nepriateľa z povrchu zemského. Žiadna veda. No, možno trocha. Free-to-play hra StarCraft 2 ponúka kampaň Wings Of Liberty, hodnotený a nehodnotený multiplayer a co-op mód. Ako je tomu zvykom v dnešných hrách, aj StarCraft 2 v sebe skrýva mikrotransakcie, vďaka ktorým si môžete dokupovať kampaňové misie, skiny (teda výzor pre hrateľné postavy, atď.).

Opäť ku technickým parametrom. Hra beží na 64-bit architektúre, ako API používa Metal a Rosseta zabezpečuje podporu M1. Musíme ale upozorniť, že hra nebeží úplne optimálne, teda podľa očakávaní. To znamená, že na slabších či starších zostavách by sme túto hru asi neodporúčali, nakoľko by hráč miesto akcie zažil iba sekanie, FPS dropy a podobne. Hru preto odporúčame hrať na novších resp. silnejších konfiguráciách.

Systémové požiadavky sú nasledovné: OS X 10.12 / Intel Core 2 Duo / 4GB RAM / nVidia GeForce GT 640M alebo ATI Radeon HD 4670 alebo lepší / 30 GB priestor na disku / Odkaz

 

Path of Exile

Podľa niektorých hráčov je táto hra skvelým nástupcom Diablo III. No s tým tak úplne súhlasiť nemôžeme. Diablo je predsa len Diablo. Tam to všetko začalo. Ale to sme odbočili od témy. Musíme tejto hre uznať, že sa skutočne snaží dobehnúť svoj vzor. Jedná sa o akciou nabitú hru, ktorá je free-to-play. Hra je sama o sebe akčné RPG (Role Playing Game z angl. hranie postáv) umiestnená do temného fantasy sveta. Mechaniky a mnohé ďalšie veci sú veľmi podobné Diablu, no Path Of Exile sa zameriava ešte aj na lepší súbojový systém, silné predmety a rozšírenú úpravu herných postáv. Keby sme mali Path Of Exile porovnať, je oproti Diablu niečo náročnejšia, komplexnejšia a vyžaduje aj know-how toho, ako jednotlivé funkcie v hre fungujú.

Nadchnutí pre hru sme a teraz k tým technickejším poznámkam. Hra beží na 64-bit architektúre, API používa Vulkan, M1 podporu zabezpečuje Rosseta a celkový výkon hry na Macoch je dá sa povedať dobrý resp. optimálny. Teda túto hru si zahráme na väčšine počítačov Mac.

Systémové požiadavky: OS 10.13 / 2,6 GHz Intel Core i7 / 8GB RAM / ATI Radeon Pro 450 alebo nVidia GeForce GTX 950M / 40 GB priestor na disku / Odkaz

 

0 A. D.

Ďalšia RTS hra, ktorá za málo peňazí, teda žiadne, ponúka veľa muziky. Zaujímavosťou je, že táto hra je open-source (to znamená, že jej zdrojový kód je voľne šíriteľný) a pochádza od štúdia Wildfire Games. Sú to dobrovoľnícki developeri z celého sveta, ktorý sú zjavne veľkými fanúšikmi Age Of Empires. Ako sa dá očakávať od RTS. Sem tam budete zhromažďovať suroviny, sem tam budete vyvíjať nové technológie, sem tam na niekoho zaútočíte s vojskom, sem tam budete brániť svoje územie a sem tam budete obchodovať. Taká “klasika”. Náhodne generované mapy sa inšpirujú kartografiou dávnych národov, takže žiadna hra nebude rovnaká. Historická “takmer” presnosť sa vzťahuje aj na bojové jednotky, budovy a technológie. Nebude to až také ľahké ovládnuť svet. Ale je to úplne, ale že úplne zadarmo.

Hra podporuje ako takmer všetky 64-bit architektúru, ako API používa Metal, Rosseta zabezpečuje chod na M1 procesoroch a celkový výkon je optimalizovaný.

Najdrvivejšie sú asi systémové požiadavky. Takmer High End. OS 10.9 / 2006 alebo novší Mac s procesorom Intel. To je všetko. / Odkaz

 

Leauge of Legends

Veľmi známa hra, ktorá má dokonca vlastnú e-šport ligu a aj vlastnú pieseň! (Pssst…volá sa Legends Never Die). Jedná sa o MOBA (multiplayer online battle arena z angl. multiplayerová online bojová aréna) hru, v ktorej je hlavnou úlohou zničiť nepriateľskú základňu, ktorá sa nazýva Nexus. V splnení tejto úlohy vám budú brániť nielen nepriateľskí hráči, ale aj ich poskokovia (nehrateľná postava – minioni), ktorý sami útočia a veže. Nie tie tri veže ale iné, ktoré treba zničiť, aby sa hráč dostal k nepriateľskej základni. Akonáhle sa dostane hráč do ich blízkosti, budú útočiť a uberať veľa životov. Akonáhle ich ale hráč zničí, môže postúpiť ďalej. Vďaka plneniu úloh získava hráč skúsenosti, ktoré mu zvýšia atribúty a sprístupnia tri hlavné schopnosti, ktoré si vylepšuje pomocou bodov a peniaze, ktoré môže vymeniť za lepšie brnenie, schopnosti a podobne. Pri tomto všetkom ale musí hráč dávať pozor, aby jemu a jeho spoluhráčom nezničili ich vlastnú základňu. Toľko k herným mechanikám. Hra sama o sebe ponúka aj mikrotransakcie, no tie sa viažu predovšetkým na kozmetické úpravy viac ako stovky hrdinov, z ktorých si hráč vyberá. O tejto hre sa hovorí, že je na nováčikov veľmi drsná a preto sa nie je čo čudovať, keď nebude hráč vyhrávať jedno kolo za druhým. Túto hru hrajú aj niektorí naši redaktori.

Technické veci. Hra samozrejme beží aj na 64-bit architektúre, API zabezpečuje Metal, M1 podporu zase a opäť Rosseta a celkový výkon hry je veľmi optimálny. Jedná sa v podstate o najnenáročnejšie hry, ktoré sú na trhu. Solitaire nerátame.

Systémové požiadavky sú: OS 10.10 / 3 GHz procesor s podporou SSE2 alebo lepší / 2GB RAM – ale odporúča sa 4GB / nVidia GeForce 8600 GT alebo ATI Radeon HD 2600 alebo lepší / 5 GB úložného priestoru. / Odkaz

 

Dwarf Fortress

Ako pri tejto hre začať. Určite netreba očakávať dych berúcu grafiku, nakoľko sa jedná o textovú hru. Správne, textovú. Vážne, čítate dobre. Teraz, keď sme predýchali tento fakt si povieme, o čom to vlastne je. Hra je z časti o výstavbe, z časti o manažmente a z veľkej časti z písmen. V štandardnej partii hry dostane hráč do ruky náhodne generovaný svet, skupinu dwarfov a snaží sa postaviť podzemnú pevnosť. Bez akéhokoľvek návodu či tipov priamo z hry a prihliadnutím na fakt že je textová, je celkom ťažká. Ale o tom Dwarf  Fortress je. Akonáhle sa naučí hráč ako sa hra vlastne hrá a ako funguje, sa zo stavania pevností stane závislosť. Hra určite nie je odpočinková záležitosť. Je pre hráčov, ktorí hľadajú výzvu (vďaka svojej obťažnosti a komplexnosti) a pre tých, ktorí si moc nepotrpia na grafickú časť hry.

Technické informácie. Tu sa vlastne ani nič písať nemusí. Hra proste pobeží na čomkoľvek čo má procesor. Dokonca by išla aj na Touch Bare. Takže systémové požiadavky….nulové. Ó, áno. Podporuje 64-bit architektúru ako aj M1 čipy. / Odkaz

 

OpenTTD

Kto si pamätá na Transport Tycoon Deluxe? Simulátor biznisu, ktorý vyšiel v roku 1995. Ak ste ho ale nestihli, nevadí! Jeho open-source verzia je k dispozícií. Zámer reinkarnácie Transport Tycoon Deluxe OpenTTD je rovnaký. Zarobiť peniaze prepravovaním nákladu alebo ľudí a to už či lietadlami, loďami, autami alebo vlakmi. Každý úspešný transport generuje zisk, za ktorý si hráč kúpi lepšie metódy (a hlavne ziskovejšie, že?) prepravy. Hra začína v roku 1950 a pokračuje až do roku 2050. Takže spôsobov dopravy bude skutočne dosť. Samozrejme aj potreby skúmať technológie. Už nie je rok 1995, takže treba očakávať, že OpenTTD prichádza s niekoľkými vylepšeniami, ako sú väčšie mapy, vylepšené užívateľské rozhranie, podpora rôznych jazykov a vlastná umelá inteligencia. Hra dokonca podporuje aj lokálny a online multiplayer pre až 255 hráčov. Len si predstavte tú mapu. Aj keď je hra pravidelne aktualizovaná, ponecháva si svoj šarm z 95 roku.

Opäť technické informácie. Aj keď tu rovnako ako pri Dwarf Fortress netreba toho veľa spomínať. Maximálne to, že treba mať Mac, aby ste si hru zahrali, podporuje 64-bit architektúru, beží na OpenGL a má podporu aj pre M1. / Odkaz

 

EVE Online

V skratke? EVE Online je vesmírne MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game z angl. online hranie rolí s veľkým počtom ďalších hráčov). Hráč dostane do ruky vesmírnu loď a môže byť čím len chce. Primárne sa hnať za slávou a šťastím v komplexnom ale veľmi fascinujúcom vesmíre. Od obchodovanie, cez vojny až po pirátenie je svet hráčovi otvorený s veľkým množstvom aktivít, v ktorých môže participovať s ostatnými hráčmi. Či už sa z hráča stane obchodník, pirát, bojovník či všetko v jednom je len a len na rozhodnutí hráča. K dispozícií je množstvo lodí, vesmírnych sektorov a úloh, resp. aktivít, do ktorých sa hráč môže vnoriť.

Technické špecifikácie. Podpora 64-bit architektúry je samozrejmosťou, ako API sa používa ESI, Rosseta zabezpečuje beh na M1 Macoch a celkový výkon, je dá sa povedať optimálny. Pri takýchto MMORPG hrách závisí výkon od počtu objektov okolo hráča, počet ďalších hráčov a podobne. Takže pri rozsiahlych epických bitkách je možné očakávať menšie zníženie výkonu.

Systémové požiadavky: OS X 10.14 / 2,5 GHz Intel Core i5 / 4GB RAM / Intel HD 4000 alebo vyššie / 23 GB priestor / Odkaz

 

Asphalth 9: Legends

Jedná sa o závodnú hru, teda jeho pokračovanie, ktoré sa stalo veľkým hitom na iPhonoch a iPadoch. Už deviate pokračovanie preto, pretože jeho vývojári stále prinášajú do tejto hry novinky. Môžeme preto povedať, že Asphalt 9: Legends je doteraz to najlepšie, čo môžeme z tejto hernej série vyťažiť. Cieľ hry snáď ani nemusíme objasňovať. Čo ale objasniť musíme je 142 unikátnych vozidiel so svojimi jedinečnými špecifikáciami.

To znamená, že na tej istej trati, respektíve za tých istých podmienok sa každé z áut správa odlišne. Treba teda experimentovať, aby hráč našiel rovnováhu medzi autom a svojím štýlom jazdy. Netreba ale čakať, že vám hra hneď na začiatok hodí všetky autá. Tie sa skladajú pomocou “bluepirntov”, ktoré hráč zbiera následne, keď ich získa všetky, môže dané auto z blueprintu odomknúť. Ďalšou vecou sú vylepšenia. Čím viac hrá hráč za špecifické auto, tým viac vylepšení pre neho odomkne a vylepší jeho špecifikácie. Hra obsahuje aj niekoľko módov hry, ako je kariéra, multiplayer a eventy. Práve eventy sú najzaujímavejšie, nakoľko sa neustále menia a prinášajú rozličné, unikátne odmeny za splnenie.

Technické špecifikácie. 64-bit architektúra – samozrejmosť, zvyšok vám povie Mac App Store.

Systémové požiadavky: OS 10.15.2 / 3,3 GHz Intel Core i3 / 4GB RAM / Intel HD Graphics 4000 / Mac App Store ukazuje 3,1 GB priestor / Odkaz / Odkaz Mac App Store

 

Fistful of Frags

V rýchlosti opísané, strielačka z pohľadu prvej osoby. Ale iná. Je zasadená do obdobia “Divokého západu”. Môžeme to nazvať takým okresaným Red Dead Redemption 2, ktorý sa zameriava ako CS:GO primárne na strieľanie. Hra ponúka výzvy pre jedného hráča, ako aj tímové, multiplayerové bitky a battle royale mód. Hra má dokonca aj mód 1v1, tak ako na skutočnom západe. Hra už je na svete nejaký ten piatok a nejaký ten piatok je už aj free. Netreba teda čakať raketomet s tepelným navádzaním (i keď modderi sú schopní skutočne všetkého), skôr sa treba pripraviť na klasiku vo forme revolverov. Colt Peacemaker, Schofield,  Volcanic Pistol a podobne.

Technické špecifikácie: 64-bit architektúra je podporovaná, API nie je známe, HRA NEPODPORUJE M1! Aspoň zatiaľ. Výkon hry je celkovo optimalizovaný.

Systémové požiadavky: OS X 10.7 / 3 GHz Intel Core 2 Duo / 4 GB RAM / Intel HD 3000 / 4 GB priestor / Odkaz

 

Zdroje: Wethegeek.com, Macgamerhq.com, Eveonline.com, Asphaltlegends.com, Phoneworld.com, Steam, Pathofexile.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.