Výrobná cena iPhone 14 je rekordne vysoká

Rozhodnutie spoločnosti Apple, ponechať v štandardných modeloch iPhone 14 minuloročný procesor, znie zvláštne. Pôsobí, akoby sa Apple nielen snažil šetriť na výrobných nákladoch, ale zároveň sa snaží donútiť zákazníkov platiť viac za drahšie zariadenia vo svojej ponuke.

Tieto dôvody sú legitímne, existuje tú však ešte jeden dôvod, o ktorom viac povedal portál Nikkei Asia. Ekonomický denník v spolupráci s firmou Fomalhaut Techno Solutions preskúmal komponenty, ktoré sa nachádzajú v nových mobiloch, a zistil, že výrobné náklady na iPhone sú rekordne vysoké. Už len oproti predošlej generácii vzrástli o 20%. Zároveň je možné, že sa marža, ktorú Apple nastavil na svoje produkty, znížila.

Minatake Kashio tvrdí, že len komponenty, ktoré nájdeme v iPhone 14 Pro Max, stoja celkom 501 dolárov. Je to približne 60-dolárový nárast oproti predošlej generácii, a celkovo sa ceny komponentov pre „Pro Max“ pohybovali v rozmedzí 400 až 450 dolárov od svojho debutu v roku 2018. Výrobná cena iPhone 14 Pro Max je tak doposiaľ najvyššia. Predajná cena pritom narástla všade okrem USA, čo Apple obhajuje silou dolára. V USA pritom iPhone 14 Pro Max začína na 1099 dolároch, čo je rovnaká cena, za ktorú sa začal predávať svojho času iPhone XS Max. Medzitým však cena iPhone 14 Pro Max na našom trhu začína na 1449€ ($1430).

O výrazný nárast výrobnej ceny sa v prípade iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max postaral najmä procesor A16 Bionic. Ten nájdeme iba v týchto dvoch modeloch a dôvodom môže byť fakt, že oproti minulej generácii je 2,4-násobne drahší na výrobu. Jeho výroba stojí 110 dolárov. Svoj podiel na tom má aj 4nm výrobný proces, ktorý dnes dokážu vyrábať iba dvaja výrobcovia: TSMC a Samsung Electronics.

Ďalšou drahou položkou je kamera. Nové CMOS senzory od Sony sú o 30% väčšie, a asi o 50% drahšie – 15 dolárov. Portál ďalej spomína, že iPhone 14 disponuje OLED displejmi od Samsungu, a čipov zabezpečujúcich konektivitu alebo správu energie. Oba druhy čipov si Apple navrhuje sám a výrobu prenecháva iným firmám. Prístup k vlastným komunikačným čipom získal po tom, čo odkúpil patenty a know-how od Intelu v roku 2019, a ako v tom istom roku urovnal dvojročný súdny spor s firmou Qualcomm. Okrem toho, Apple v roku 2018 kúpil britskú firmu Dialog Semiconductor, ktorá sa sústredí na power management čipy.

Dnes až 32,4% komponentov v iPhone 14 pochádza od amerických dodávateľov, teda o 10% viac ako v minulej generácii. Podiel juhokórejských firiem klesol o 5%, na 24,8%. Zvyšok je už z iných regiónov, a samozrejme stále platí, že sa Apple snaží vyrábať zariadenia v prvom rade v Číne, v druhom rade v Indii.

Apple A16 Bionic

Zdroj: Nikkei Asia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť