Nezhody Applu a TSMC ohľadom cien môžu znamenať návrat Samsungu

Na jednu stranu Apple čelí kritike, že jeho najnovšie zariadenia sú o drahšie, než predošlé. Na druhú stranu sa ten istý Apple odmietal prispôsobiť rastúcim cenám komponentov.

Tajwanský portál Economic Daily News zverejnil minulý týždeň správu, podľa ktorej TSMC oznámilo Applu, že musí zvýšiť výrobné ceny čipov na rok 2023. Malo ísť o zvýšenie cien v rozmedzí od 6 do 9% v závislosti od výrobného procesu. Nutno pritom podotknúť, že TSMC je výhradným výrobcom procesorov pre Apple, má na starosti výrobu čipov série M pre Mac, tak čipov A pre iPhone a ďalšie zariadenia z jeho ponuky.

Pritom už dnes sú čipy firmy TSMC drahšie oproti konkurencii asi o 20%, a to aj po zohľadnení globálne rastúcej inflácie a cien materiálov a logistiky. Okrem toho, aby TSMC uspokojilo dopyt svojich zákazníkov, zaviazalo sa počas najbližších troch rokov investovať 100 miliárd dolárov do rozvoja svojich fabrík.

Dnes tajwanský portál nadviazal na svoju správu a vraví, že Apple napokon súhlasí s vyššími cenami. Došlo však zrejme aj k zmene cien, ktoré plánuje TSMC uplatniť od roku 2023. Firma sa už pripravuje na výrobu čipov A17 pomocou nového 3nm výrobného procesu, na ktorom postaví aj čip M3 pre počítače. Momentálne najpokročilejší proces využíva firma v prípade čipu A16, ktorý nájdeme v iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max. Vyrába sa pomocou 4nm procesu.

Ekonomické nezhody medzi Apple a TSMC mohli byť dôvodom, prečo Samsung zrýchil svoje tempo pri vývoji nových procesorov. Kórejský gigant oznámil agresívny plán rozvoja svojich výrobných liniek pre procesory. Firma totiž plánuje v roku 2024 vyrábať čipy s pomocou svojho 3nm procesu, v roku 2025 hodlá prejsť na 2nm proces a do roku 2027 chce začať vyrábať procesory s použitím 1.4nm výrobného procesu.

Samsung vníma svoj doterajší pokrok v oblasti 3nm čipov ako game-changer a verí, že viacero amerických firiem vrátane Applu to presvedčí k partnerstvu. Samsung vraví, že s vývojom 3nm čipov začal skôr ako TSMC, a do výroby investuje trojnásobok zdrojov oproti minulosti, aby uspokojil dopyt. Okrem toho chce Samsung začať vyrábať nové 3nm procesory v USA. Už dnes má spoločnosť fabriku v Austine (Texas) a v roku 2024 plánuje uviesť do prevádzky ďalšiu fabriku, v neďalekom meste Taylor.

Posledný čip, ktorý Samsung vyrábal pre Apple, bol Apple A9 pre iPhone 6s. Výrobu čipov si delili Samsung a TSMC. Už nasledujúci rok prenechal Apple výrobu čipu A10 Fusion výhradne na TSMC.

Zdroj: Bloomberg; 9to5mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.