iPhone 14 Pro mohol byť omnoho výkonnejší. Pokrok zastavila likvidačná chyba.

To, že každá generácia iPhonu ponúka nárast výkonu oproti tej predošlej, nie je žiadnou novinkou. Generácia iPhone 14 však v tomto ohľade vyčnieva z davu.

V prvom rade preto, že modely iPhone 14 a iPhone 14 Plus ponúkajú vôbec poprvýkrát čipy predošlej generácie. Zariadenia totiž disponujú verziou čipu A15 Bionic, ktorá poháňala iPhone 13 Pro. Táto verzia čipu sa oproti klasickej líšila jedným odomknutým grafickým jadrom. Najnovší procesor – A16 Bionic – je tak dostupný len v prémiových modeloch, a síce iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max.

Apple oficiálne uvádza, že čip A16 Bionic so 16 miliardami tranzistorov je vyrobený pomocou 4nm procesu a je až o 40% rýchlejší oproti konkurencii v podobe Snapdragon 8+ Gen 1 čipu. Tu je zaujímavé, že Apple už veľmi neporovnáva procesor s predošlou generáciou. A má na to dôvod: Nárast je aj podľa benchmarkov iba zanedbateľný. Procesor má 6 jadier, z toho štyri úsporné a dve výkonné. Sekunduje tomu 6GB RAM. Pokiaľ ide o grafický čip, tu je reč o 5-jadrovom GPU s 50% rýchlejšou šírkou pásma. Pokrok však mohol byť omnoho ambicióznejší, nebyť vážnej chyby.

So zistením prišiel portál The Information. Vo svojom platenom článku píše, že tím, ktorý pracoval na grafickom čipe pre iPhone 14 Pro, bol až príliš ambiciózny. Chceli, aby čip zvládal také veci ako ray tracing, ktorý sa po dlhých rokoch existencie vo svete hi-endu dostáva k masám, napríklad pomocou hier. Technika osvetlenia 3D scény pomocou RTX mala však veľmi negatívny dopad na výdrž batérie, ako aj na prevádzkovú teplotu zariadenia.

Portál tvrdí, že k týmto zisteniam prišlo až vo veľmi pokročilej fáze vývoja, dôsledkom čoho Apple musel siahnuť po krízovom riešení – vrátiť sa k minuloročnej A15 a vylepšiť ju. Podľa zdrojov zvnútra spoločnosti ide o bezprecedentné faux pas, v dôsledku ktorého došlo k reštrukturalizácii grafického tímu a výmene vedenia. Z radov kalifornského giganta tak odišli aj niektorí ľudia, ktorí stáli pri zrode čipovej divízie. Samotný Apple stratil desiatky kľúčových ľudí od roku 2019, ktorí teraz pomáhajú navrhovať procesory iným spoločnostiam, ako sú napríklad AMD či Intel. Za odchody zamestnancov môžu údajne aj medziľudské spory alebo súdne spory so startupmi, ktoré sa zameriavajú na výrobu procesorov.

Apple A16 Bionic

Zdroj: The Information

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.