Apple vyhodil dôležitého viceprezidenta kvôli filmovej hláške

Tony Blevins Apple Vice President of Procurement
Tony Blevins, viceprezident spoločnosti Apple pre obstarávanie, prišiel o svoju prácu. Stalo sa tak po absurdnom dôvode: Vo videu známeho TikTok tvorcu Daniela Maca totiž parafrázoval hlášku z filmu Arthur (1981).

Daniel Mac je známy tiktoker, ktorý svoju popularitu postavil na zastavovaní ľudí v drahých autách a pýtaní sa, čím sa živia. Videá sú veľakrát inšpiratívne, niekedy ale Mac natrafí aj na arogantných ľudí, ktorí sa vyvišujú nad ostatných. Už bývalý viceprezident Applu, Tony Blevins, možno v práci taký bol, najväčším prešlapom jeho kariéry sa však zdá byť obyčajné parafrázovanie filmovej hlášky na videu.

Keď ho Mac zastavil minulý mesiac v lokalite Pebble Beach v Kalifornii, ex-viceprezident sedel vo svojom Mercedes-Benz SLR McLaren. Na otázku, čím sa živí, odpovedal: “Mám drahé autá, hrám golf a maznám sa so ženami s veľkými prsiami, ale cez víkendy a veľké sviatky mám voľno,” a tiež dodal, že má vynikajúcu zubnú starostlivosť.

Samotná hláška je odkaz na film Arthur z roku 1981, kde hlavná postava Arthur Bach prehlásila: “Závodím na autách, hrám tenis a maznám sa so ženami, ale cez víkendy mám voľno a som sám sebe šéf.” Neškodná hláška však v tomto prípade stála Tonyho Blevinsa miesto v práci. Nutno pritom dodať, že Blevins, prezývaný The Blevinator, si postavil kariéru vynikajúceho obchodníka, ktorý ušetril Applu nemalé peniaze.

Už v roku 2020 sa na jeho životopis bližšie pozrel The Wall Street Journal a poukázal na pozoruhodnú schopnosť zjednávať nižšie výrobné ceny. Pre inšpiráciu svojich podriadených so sebou nosil 5-dolárový prívesok z dovolenky na Havaji, ktorého cenu sa mu podarilo skresať. V práci sa riadil heslom “nič nemá takú cenu, aká je na cenovke.”

Tento prístup mu umožnil zraziť ceny mnohých komponentov na minimum, pričom WSJ spomenul aj príbeh, keď rezervoval v ázijskom hoteli niekoľko zasadačiek, do každej pozval predstaviteľov určitej firmy, ktorí o sebe navzájom nevedeli, a podarilo sa mu tak zabezpečiť transakcie výhodné pre Apple. Veríme, že s touto korporátnou super-schopnosťou nebude mať problém zamestnať sa v ktorejkoľvek firme.

Výpoveď mu dal Jeff Williams. Ten je momentálne senior viceprezidentom logistiky, teda pracuje na rovnakej pozícii, na akej za čias Steva Jobsa pracoval Tim Cook. Špekuluje sa pritom, že práve Williams môže jedného dňa vystriedať Cooka v pozícii CEO Apple.

Zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.