Apple sa zameral na známy a fanúšikmi obľúbený YouTube kanál

Apple si skutočne dáva na svojich autorských právach záležať. Preto drasticky zakročil proti YouTube kanálu “Apple WWDC Videos”

Na YouTube sa nachádza známy kanál, ktorý je veľmi obľúbený, teda už bol, medzi fanúšikmi Apple, pretože archivuje všetky WWDC konferencie a udalosti, ktoré sa kedy uskutočnili. To, že tento kanál má záznamy zo všetkých odvysielaných keynotes sa ale samotnej spoločnosti Apple nepáči a tak sa rozhodla tento kanál napadnúť a pokúsiť sa o jeho zmazanie, alebo aspoň o zablokovanie, čo sa aj podarilo.

Vlastník kanálu Brendan Shanks túto informáciu oznámil prostredníctvom siete Twitter na svojom účte spolu so snímkami obrazovky od spoločnosti YouTube (ktorá patrí pod Google) s výzvou, že jeho kanál s názvom “Apple WWDC Videos” porušuje DMCA (Digital Millenium Copyright Act = v skratke digitálne autorské práva) a prikazuje sa mu, aby tieto videá bezpodmienečne a bez meškania zmazal. Nakoľko tri výzvy, ktoré boli vyššie spomínanému Shanksovi doručené neboli splnené, YouTube sám Shanksov kanál zmazal. Keďže sám autor videá, resp. zoznam zo svojho kanálu nezmazal, spravil to za neho YouTube, aj keď ho už trikrát varoval a to nie len videá ale rovno celý účet. Či budú cielené ešte ďalšie sankcie voči Berndanovi Shanksovi, či už od YouTube alebo od Apple je na rozhodnutí samotných spoločností.

Na druhú stranu sa Apple ničím netají a svojím užívateľom k predchádzajúcim keynote poskytuje pristúp. Čiže “kauza” sa točí skutočne len okolo autorských práv. Na “Apple Podcasts” je dostupný celý katalóg z WWDC konferencií a udalostiach. Siaha až do čias prvé iPhonu, nakoľko najstaršie video v tomto katalógu je predstavenie prvé iPhonu v roku 2007. Aby toho ale nebolo málo, zo strany ukrivdeného autora kanála “Apple WWDC Vidoes” Shanksa, rozhodol sa nahrať celý svoj archív WWDC konferencií zo svojho kanálu na server “Internet Archive”.

zdroj: MacRumors.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.