Aký bude ešte október v znamení Apple? Čakajú nás hardvérové aj softvérové novinky

Jeseň bude pestrá – dorazí nový iPad Pro aj aktualizácie operačných systémov pre viacero platforiem.

iPadOS 16 s funkciou Stage Manager

Operačný systém pre iPad vyjde tento mesiac, zatiaľ však nepoznáme presný dátum. Podľa Marka Gurmana z Bloombergu by sme sa aktualizácie mali dočkať v pondelok 24. októbra.

Ak by šlo všetko podľa plánu, mali by sme už nový systém nainštalovaný. Apple ho totiž chcel uviesť spolu s iOS 16, ako to bolo zvykom po minulé roky. Bolo však potrebné doladiť nedostatky, ktoré hlásili používatelia ohľadom Stage Manageru.

Funkcia bola pôvodne exkluzivitou pre modely iPad Pro a iPad Air, ktoré disponovali čipom M1, nedávno však značka rozšírila dostupnosť Stage Manageru aj pre iPady Pro s A12X a A12Z z rokov 2018 až 2020.

Nový iPadOS je kompatibilný so všetkými modelmi iPadu Pro, treťou a novšou generáciou iPadu Air, piatou a novšou generáciou iPadu mini a piatou a novšou generáciou iPadu.

iPad Pro s čipom M2

Hardvérová novinka tohto mesiaca má doraziť v dvojici veľkostných variantov – 11 a 12,9-palcovom. Okrem spomínaného vylepšenia čipu má dostať nový iPad Pro aj bezdrôtové MagSafe nabíjanie.

Poslednou aktualizáciou prešlo zariadenie ešte na jar minulého roku. Tá nadchádzajúca sa pravdepodobne udeje formou tlačovej správy, keďže októbrový event ohlásený nebol.

iPad Pro však nemusí byť jediným tabletom z ponuky Apple, ktorý tento mesiac dostane novú generáciu. Očakáva sa aj nový základný model iPadu s väčšou 10,5-palcovou uhlopriečkou, portom USB-C a hranatým dizajnom s vystúpenou zadnou kamerou. Zariadenie má poháňať čip A14 Bionic a ponúknuť by malo aj podporu pre 5G v prípade cellular modelov.

iOS 16.1 s novými funkciami

Systém, ktorý vyšiel pred mesiacom, má v októbri dostať aktualizáciu, ktorá so sebou prinesie veci ako podporu Live Activities v rámci apiek tretích strán, možnosť Clean Energy Charging (v prípade USA) podporu pre príslušenstvo Matter v rámci aplikácie Home, Apple Fitness+ tréningy aj bez Apple Watch či ďalšie.

Do konca roka by sme sa potom ešte mali dočkať stále nevydaných funkcií ako Emergency SOS či novej apky Freeform. Tá má na iPhone ponúknuť digitálny whiteboard.

macOS Ventura

Od mobilných zariadení sa teraz presuňme k platforme Mac. Práve tá sa má v desiatom mesiaci aktuálneho roku dočkať veľkej softvérovej aktualizácie.

Nový operačný systém s názvom Ventura bude s najväčšou pravdepodobnosťou dopĺňať vydanie nového iPaduOS a iOS. Takto pred rokom vyšli v rovnaký deň macOS Monterrey aj iOS a iPadOS 15.1.

macOS Ventura ponúkne vlastnú verziu Stage Manageru pre prácu s oknami, nový vzhľad Systémových nastavení či apiek Hodiny a Počasie. Update má priniesť aj možnosť využiť iPhone ako webkameru pre váš Mac a mnoho iného.

Nové Macy

Ešte počas leta sme zachytili prognózy ohľadom vývoja nových MacBookov aj desktopov Apple. Mark Gurman vtedy vo svojich reportoch skloňoval práve október ako možný termín pre príchod novej nádielky počítačov s čipmi zo série M2.

S príchodom nového softvéru pre platformu Mac sa tak možno dočkáme aj nového MacBookov Pro či Mac mini.

zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.