Záhada, ktorá trápi analytikov: Koľko Macov sa predalo za posledný štvrťrok?

Raz si hore, raz si dolu

Zvyk, ktorý Apple uplatňuje už niekoľko rokov, je neuvádzať presné čísla, pokiaľ ide o predané zariadenia. Kvôli tomu ostáva veľký priestor na tápanie, no analytici sa nevzdávajú a ponúkajú svoje prognózy.

To, že sa jedná o odhady, je zrejmé z toho, aké odchýlky medzi závermi jednotlivých analytických spoločností panujú. IDC napríklad uvádza, že Apple mohol počas uplynulého kvartálu predať 10 miliónov Macov. Ide podľa toho o nárast o 3 milióny zariadení a teda slušný rast na úrovni viac ako 40 percent.

Konkurent IDC v analytických vodách, spoločnosť Gartner však odhaduje, že Apple sa darilo výrazne menej a značka tak mala predať iba 5,8 milióna počítačov. Ak by to bolo tak, jednalo by sa naopak o pokles a to o 15,6 percenta oproti minuloročnému objemu 6,9 milióna.

Zlatý stred

Pri porovnaní analýzy IDC a Gartneru sa nedá prehliadnuť priepasť v podobe 4,3 miliónu Macov, ktoré predstavujú rozdiel v odhade predaných kusov. Karty však ešte mieša tretí hráč.

Canalys sa svojou analýzou umiestnil pohodlne uprostred dvoch predchádzajúcich – firma verí, že Apple predal 8 miliónov svojich počítačov a pripísal si 1,7-percentný rast.

Odchýlky medzi prognózami rôznych spoločností boli normou aj v minulosti, avšak nie v takomto rozsahu. Ostáva tak dúfať, že viac svetla do celej veci vnesie samotná kalifornská značka. Apple by tak mal urobiť počas 27. októbra, kedy prinesie presnejšie informácie o svojich ziskoch.

V spomínanom štvrťroku, ku ktorému sa viažu analýzy predajov, boli v ponuke dva nové modely laptopu od Apple. Šlo o MacBook Pro a MacBook Air, oba poháňané čipom M2 z rodiny Apple Silicon. Zariadenia však na trh prichádzali s oneskorením kvôli problémom v dodávateľskom reťazci.

zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.