Vyšiel macOS Big Sur 11.3 s optimalizáciou pre M1 či podporou AirTags

Apple okrem ďalších OS vydal update aj pre systém určený pre jeho počítače. Čo nové prináša?

Aktualizácia s číslom 11.3 prichádza dva mesiace po predchádzajúcom macOS Big Sur 11.2, ktorý bol zameraný na opravu chýb. Nový macOS si stiahnete cez sekciu Aktualizácia softvéru (Software Update) v Systémových nastaveniach (System Preferences).

Update prináša dodatočné možnosti prispôsobenia v prehliadači Safari, s možnosťou preskupiť si rôzne sekcie úvodnej stránky ako sú Obľúbené, Na prečítanie či odporúčania od Siri alebo Hlásenie o súkromí. Nové M1 počítače dostali v macOS Big Sur 11.3 takisto možnosť hibernácie.

Update obsahuje aj optimalizácie pre iOS aplikácie spúšťané na M1 Macoch. Pri práci s iPhone či iPad apkami sa zobrazuje panel s dotykovými alternatívami, kde si môžete na klávesnici rozvrhnúť schému z dotykového ovládania pre gestá ako ťuknutie, swipe či ťahanie. iPad aplikácie sa zároveň spustia vo väčšom okne, ak to daný Mac umožňuje.

Pribudla aj možnosť pre emulovanie herných ovládačov, s ktorou je možné si nastaviť pre klávesnicu tlačidlá z ovládačov. Vďaka tomu je možné na M1 Macu ovládať iOS či iPadOS hry s podporou pre herný ovládač aj cez klávesnicu.

Aplikácia Pripomienky umožňuje po novom triediť zoznamy podľa dátumu, priority či názvu alebo si ich vytlačiť. Apple Music ponúka novú skratku Made For You osobné mixy a playlisty. V tejto aplikácii pribudla aj možnosť pre automatické prehrávanie, ktoré umožňuje pokračovať v prehrávaní po tom, čo skončí posledná skladba v zozname.

Apple News má nový dizajn záložky Apple News+ s vyhradenou sekciou For You a novým tabom Browse, ktorý uľahčuje navigáciu obsahom.

Okrem vyššie spomenutej možnosti emulovania herných ovládačov pridáva nový macOS aj podporu pre najnovšie ovládače PlayStation 5 DualSense či Xbox Series X a S.

Nový macOS nezabúda ani na minulotýždňovú novinku AirTag. Tracker, ktorý umožní presnú lokalizáciu zariadení či predmetov je možné sledovať v aplikácii Nájsť (Find My).

Pribudli aj nové emoji či hlasové možnosti pre Siri. Najnovší update opravuje aj chyby ako napríklad problém s iCloud Keychain, ktorá sa odmietala vypnúť či s automatickým prepínaním AirPods.

zdroj: Apple

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.