Na eBayi sa objavil Apple I

Na eBay sa dá v skutočnosti čokoľvek. Čo vás napadne, to tam určite je. Výnimkou nie je rarita, akou je Apple I, ktorého cena zarazí nie jedného človeka. Na druhej strane, jedná sa o veľmi vzácny kúsok.

Z času na čas sa stane, že sa na internetovom portáli eBay objaví nejaký ten vzácnejší kúsok histórie Apple. No a cena je dosť často svojou výškou v trocha iných sférach. Niektoré ale majú isté “kúzlo”, vďaka ktorému je ich cena pochopiteľná. Toto je ten prípad. Na eBayi sa totiž objavila veľmi vzácna časť histórie. A to Apple I, prvý počítač, ktorý kedy dvaja zakladatelia Apple zostrojili. A teraz tá závratná suma. Ak ste hádali nad milión, máte pravdu. Presnejšie, 1,5 milióna americký dolárov. No niet sa čomu čudovať, veď ho postavil sa Steve Wozniak a Steve Jobs. Mail by ste síce z neho neposlali, ale aj tak. Je to predsa veľmi vzácny kus “technologickej revolúcie” a histórie.

Podľa správ od IGN, je tento Apple I jeden zo 6 kusov s pôvodným, dreveným telom Byte Shop KOA a neupravenou NTI matičnou doskou. Ďalšou vecou, ktorá robí z tohto počítača výnimočný kus je fakt, že stále funguje. To je vcelku vzácne pri takto starých počítačoch.

A tým to ale nekončí. Podľa informácií je tento kus jedným z prvých 50 kusov, ktoré Jobs a Wozniak postavili. Jediné čo bolo na tomto počítači upravené je vstup pre klávesnicu a monitor. To ale nijak nemení fakt, že sa jedná o veľmi zaujímavý kúsok histórie.

Apple I bol prvý produkt, ktorý Apple predstavil v roku 1976. V ten čas sa predával za 666,66$ amerických dolárov (podľa aktuálneho prepočtu 547,73€). Myslíme si, že Jobsa ani Wozniaka by určite nenapadlo, že ich prvotný počin v sfére počítačov naberie časom hodnotu, ktorá sa rovná luxusnému bytu v New Yorku. Ak ale máte nazvyš nejaký ten milión a pól a ste zarytý fanúšik Apple, môžete sa k dražbe pridať.

zdroj: 9To5Mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť