iPadOS 15: vylepšenia po vzore iOS

Systém pre Apple tablety, ktorý je mladším súrodencom iOS, prináša viacero šikovných noviniek.

Widgety

Áno, dočkali sme sa. Podobne ako to bolo už s príchodom iOS 14, aj na iPade bude možné umiestňovať widgety kamkoľvek v rámci domovskej obrazovky. Zároveň budú viac využívať väčšiu plochu zariadenia.

Knižnica aplikácií

Druhá novinka, ktorá si z iOS 14 takisto našla cestu na iPad a do jeho operačného systému. Podobne ako v prípade iOS, aj tu umožní používateľom triediť aplikácie do kategórií. App Library bude súčasťou Docku, takže ju budete mať vždy poruke.

Multitasking

Zariadenie, ktorého esenciou je súbežná práca na viacerých úlohách, dostane vylepšenia aj v tejto oblasti. Novinkou bude menu, ktoré umožní prepínanie medzi zobrazením na celú obrazovku, Split View či Slide Over.

V Split View bude napríklad možné swipom nahradiť apku novou z niektorého z okrajov displeja. To isté funguje aj pri apkách s viacerými oknami.

Nový UI prvok s názvom Shelf zase umožní prístup k všetkým otvoreným oknám aplikácie. Pre nové multitasking funkcie pribudnú aj klávesové skratky.

Poznámky

V aplikácií na iPadOS 15 bude možné označovať ľudí, ktorým následne príde upozorneni. Označenie bude možné pridávať kdekoľvek v poznámke.

Novinkou sú tzv. rýchle poznámky Quick Notes, pomocou ktorých bude možné poznamenať si dôležité info kedykoľvek to budete potrebovať na iPade či Macu a prípadne zobraziť a upraviť na iPhone.

Universal Control

Zaujímavá funkcia, ktorá v praxi umožňuje plynulý prechod kurzorom medzi zariadeniami pri procese, ktorý zahŕňa prácu na viacerých naraz.

Universal Control ponúkne nadväzný prechod, napríklad z Macu na iPad, ktorý sa nachádza v jeho blízkosti a vzájomnú interakciu ako napríklad prenos obrázkov a podobne.

Ďalšie funkcie

Update systému pre iPad sa v mnohom inšpiruje iOS 15 – takisto ponúkne režimy ako Focus či Do Not Disturb, hudbu pre vaše Fotky, Knižnicu aplikácií či vylepšené Mapy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *