iOS 14.5 presmeruje traffic v Safari na vlastný server. Dôvodom je ochrana osobných údajov

Namiesto Google serverov tak budeme počas prezerania webu cez natívny prehliadač využívať servery Apple.

Spoločnosť tak chce znížiť dosah Google na osobné dáta od používateľov. Safari v iOS a iPadOS obsahuje funkciu Fraudulent Website Warning. Ak je aktívna, Safari vás upozorní, ak navštívite stránku, ktorá je podozrivá z phishingu, t.j. z pokusu o krádež údajov ako používateľské meno, heslo a ďalšie dôverné info.

Pre fungovanie tejto ochrany Apple využíva Safe Browsing od Google. Ide o databázu stránok, do ktorej Google zapisuje podozrivé weby. Safari následne získa šifrovanú predponu URL, ktoré sú označené ako škodlivé. Počas vášho surfovania webový prehliadač kontroluje navštívené stránky a porovnáva ich s týmto zoznamom.

Ak Safari narazí na zhodu, vyžiada si od Googlu plnú URL adresu. Vďaka šifrovaniu Google nevidí URL, ktorú sa snažíte navštíviť. Napriek tomu však môže zbierať vašu IP adresu počas komunikácie so Safari.

To sa však v novom iOS a iPadOS zmení. Apple bude po novom kontrolu bezpečných URL riešiť na vlastných serveroch, aby minimalizoval riziko úniku osobných informácií.

zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.