Google Chrome podľa nového testu potrebuje 10-násobok RAM oproti Safari

Porovnanie prebehlo pri obvyklom browsovaní v macOS Big Sur.

Test urobil autor Flotato (nástroj pre tvorbu apiek z webstránok pre Mac) Morten Just. Počas neho oba prehliadače podrobil dvom skúškam. Prvý z nich prebehol v rámci virtualizácie, druhý na 16-palcovom MacBooku Pro z roku 2019 s 32GB RAM. V prvom kole Just simuloval obvyklé surfovanie – skrolovanie na Twitteri, otvorenie ďalšej karty s Gmailom a písanie nového mailu.

Chrome počas toho dosiahol hranicu 1GB RAM, zatiaľ čo Safari si vystačilo s 80MB pamäte. Veci začali byť pri druhom teste ešte zaujímavejšie.

Tentoraz bolo v prehliadači otvorených 54 tabov a Chrome v tomto bode zhltol 24-násobne viac RAM ako Safari. Oba prehliadače nemali nainštalované žiadne rozšírenia a ako sme spomenuli vyššie, druhé kolo testu prebehlo na reálnom počítači, testerovom MacBooku Pro z roku 2019. V prepočte na taby, spotreboval Chrome na každý z nich 290MB RAM. Pri Safari to bolo 12MB RAM.

Dôvodom môže byť to, že Chrome sa snaží maximalizovať rýchlosť a odozvu pri aktívnom tabe na úkor tých ostatných. Prehliadač od Google je známy svojím apetítom pre RAM a jeho vývojári sa tento problém už v minulosti pokúšali riešiť.

V kontraste k tomu je Safari v najnovošom macOS opäť o čosi vzdialenejšie konkurencii. Podľa oficiálnych informácií má byť natívny prehliadač Apple o 50% rýchlejší ako Chrome. Pri surtfovaní ponúkne o hodinu viac na jedno nabitie ako Chrome či Firefox.

 

zdroj: Flotato

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.