Facebook čelí hromadnej žalobe pre únik dát

V najnovšej kauze unikli používateľské údaje približne 530 miliónov používateľov. Tých teraz iniciatíva zaoberajúca sa digitálnym súkromím vyzýva, aby podali na sociálnu sieť žalobu.

Digital Right Ireland (DRI) pripravuje prípad pre írsky súd, v ktorom bude zastupovať občanov Európskej Únie, ktorých sa únik týkal. Podľa riaditeľa DRI Antoina Ó Lachtnaina ide o prvú hromadnú žalobu tohto druhu ale pravdepodobne nie o poslednú. Ďalej uviedol, že je načase, aby technologickí giganti začali ochranu používateľských dát brať naozaj vážne.

Podľa DRI Facebook zlyhal nielen pri ochrane informácií svojich používateľov ale aj pri ich informovaní o tomto úniku. Ten sa odohral ešte v roku 2019. Následne bol opravený, no nedávno sa údaje z neho objavili na voľne dostupnej stránke, ktorú využívajú hackeri.

Ray Walsh, expert na digitálne súkromie v ProPrivacy pre BBC povedal, že by úspech tejto žaloby mohol priniesť dôležitý precedens a otvoriť tak cestu k ďalším krokom. Írska komisia pre ochranu dát koncom minulého týždňa oznámila začatie vyšetrovania s cieľom zistiť, či bolo zo strany Facebooku porušené GDPR. Ak sa takáto skutočnosť preukáže hrozí sociálnej sieti pokuta do 4% jej ročného obratu.

zdroj: BBC

cover: Unsplash /  Brett Jordan

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.