Apple Music dostáva lossless streamovanie a priestorové audio

Hudbu z Apple katalógu si po novom vypočujeme v bezstratovej kvalite s podporou Spatial Audio a Dolby Atmos. A navyše bez príplatku.

Informácie o HiFi verzii Apple Music sa za posledné týždne poriadne rozvírili a po niekoľkých víkendových tízeroch sa Apple trochu poponáhľal a s oficiálnym predstavením prišiel už dnes.

Apple Music tak už budúci mesiac dostane podporu pre bezstratové audio, a to hneď v dvoch verziách:

  • klasický Lossless v CD kvalite (od 16 bitov s frekvenciou 44,1 kHz, až po 24 bitov s frekvenciou 48 kHz)
  • takzvaný Hi-Resolution Lossless v ešte vyššej vzorkovacej frekvencii až do 192 kHz

Obe verzie sú kódované vo formáte ALAC (Apple Lossless Audio Codec), avšak pri Hi-Res variante už bude podľa Applu potrebné ďalšie vybavenie, ako napríklad externý DAC prevodník. Lossless možnosť bude pre používateľov predvolene deaktivovaná, predovšetkým kvôli veľkým nárokom na úložisko a spotrebu dát.

Spočiatku bude lossless kvalita dostupná pre približne 20 miliónov piesní v Apple Music katalógu, čo by sa však malo do konca roka zvýšiť na všetkých 75 miliónov skladieb. Funkcia bude navyše celkom bez príplatku a teda dostupná či už v individuálnom predplatnom za necelých 6 eur, alebo v rodinnom či študentskom paušále.

Apropo, oznámenie zobudilo aj konkurenciu a napríklad Amazon už krátko na to oznámil, že ponúkne svoju HiFi kvalitu taktiež v základnom predplatnom. Spotify by malo lossless funkcionalitu priniesť ešte tento rok a dá sa teda očakávať, že bude rovnako bez príplatku navyše.

Priestorová hudba

No a nebol by to Apple, ak by sa svoju konkurenciu nepokúsil niečim tromfnúť. A tým niečim je podpora pre Spatial Audio a priestorový formát Dolby Atmos.

Dostupný bude zatiaľ pre „tisícky skladieb“ v Apple Music knižnici, o presné číslo sa však Apple nepodelil. Tlačová správa spomína interpretov ako Ariana Grande, The Weeknd, Maroon 5, Kacey Musgraves a dalších. Nájdete ich pohromade v sekcii so špeciálnymi Dolby Atmos playlistami a dostupnosť skladieb v danom formáte si budete môcť overiť aj novými ikonkami v náhľade albumu.

Zatiaľ čo funkcia Spatial Audio vo filmoch a seriáloch z Apple TV+ si vyžaduje jednu z dvojice high-end slúchadiel od Applu, priestorová hudba z Apple Music sa bude automaticky prehrávať na všetkých verziách AirPodov, ako aj na vybraných slúchadlách Beats s bezdrôtovými čipmi od Applu.

Pre všetky ostatné slúchadlá môžete funkciu manuálne aktivovať v nastaveniach zariadenia. Spatial Audio sa bude prehrávať aj cez vstavané reproduktory kompatibilných iPhonov, iPadov, Macov, HomePodu (iPhone 7 a novší, celý zoznam nájdete na webe Applu) a taktiež cez Apple TV 4K pripojenej k podporovanej televízii alebo audio receiveru.

Vyššia kvalita len s káblom

Čo však nepoteší obzvlášť majiteľov drahších AirPods Max a AirPods Pro je fakt, že si na nich z nových funkcií prehráte len priestorové audio. Bezstratová kvalita nebude kompatibilná s Bluetooth AAC kodekom, čo už pre server T3.com potvrdil aj samotný Apple.

Na vychutnanie vyššej kvality tak budete potrebovať káblové slúchadlá a v prípade audiofilnej Hi-Res verzie aj spomínaný samostatný prevodník. Zatiaľ nevedno, či sa to bude dať obísť napríklad zapojením AirPods Max prostredníctvom Lightning kábla. Takisto je otázne, či by tento problém nemohol vyriešiť prípadný softvérový update, najnovší Bluetooth 5.0 štandard totiž teoreticky ponúka dostatočnú priepustnosť pre bezstratovú hudbu.

Dostupnosť

Podpora pre Lossless Audio, ako aj Spatial Audio s Dolby Atmos príde v júni ako súčasť najnovších verzií systémov iOS 14.6, iPadOS 14.6, macOS 11.4 a tvOS 14.6.

Bližší dátum zatiaľ nevieme, no zrejme bude koordinovať s júnovou WWDC konferenciou. Pre nedočkavcov sú však v rámci verejnej bety už k dispozícii aj ich RC (Release Candidate) verzie.

komentáre
  1. Odporucam kazdemu kto si mysli ze vyuzije lossless kvalitu aby si spravil AXB test na Tidal :) ci ma sluch ktory to dokaze rozpoznat :)

    0
    0
  2. clovek nepotrebuje AXB test, aby chcel pocuvat co nahralo studio, nie apple remaster. aj ked vlastne to sa nikde nehori, stale to moze byt bitverna kopia apple remastra, kludne aj povodneho itunes aac. (prebasovaie, prilisna kompresia niekedy az do zmrvenia povodneho zvukov je proste zla obchodna praktika)

    0
    0
  3. Pozrel som do Music prave, vsetko naozaj lossless + aac, vratane niche elektroniky aj 10 rokov starej. Tracky ktore pred tym zmrvene kompresiou pasma niekedy az chrcali, uz hraju normalne.
    Tak necakali sme nic, ale Apple prijemne prekvapil.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *