Apple bude mať v Poľsku múzeum s mnohými exponátmi

V Poľsku vyrastie najväčšie múzeum venované spoločnosti Apple. Bude mať mnohé exponáty, z ktorých budú niektoré interaktívne. Návštevníci si niektoré z nich budú môcť aj vyskúšať.

Neskôr v tomto roku sa v Poľsku otvorí múzeum venované spoločnosti Apple a jej produktom.

Múzeum bude disponovať 1,500 exponátmi, ktoré sú spojené s vývojom a evolúciou Apple produktov počas pôsobenia Apple. Vyzerá to tak, že sa bude jednať o najväčšiu a najkompletnejšiu zbierku svojho druhu na svete. Krzysztof Frochowski, predseda predstavenstva Japko, spoločnosti, ktorá stojí za touto výstavou sa k tejto skutočnosti vyjadril:

Spolu so svojimi obchodnými partnermi sme sa rozhodli, že je našou povinnosťou predstaviť túto unikátnu. zbierku čo možno najväčšiemu počtu ľudí. Chceme, aby výstava pasovala do súčasných výstavných modelov. Radi by sme ukázali vývoj nápadov v technológií spôsobom, aby mohli všetci vidieť pokrok, ktorý sme ako ľudstvo dosiahli. Chceme tiež ukázať zdroje a smery civilizácie, ale predovšetkým chceme návštevníkom ukázať skutočné jadro technologickej popkultúry. Vytvoríme multimediálny priestor spôsobom, ktorý umožní ľuďom túto výstavu zažiť a nielen ju vidieť.

Múzeum sa bude rozprestierať na ploche 3,500 štvorcových metrov a bude obsahovať kreatívne a interaktívne exponáty vrátane počítačov Apple, notebookov, príslušenstva, mobilných telefónov, softvéru, periférií, plagátov a ďalších. Jedným z vrcholov je funkčná replika Apple I, ktorú vlastnoručne podpísal spoluzakladateľ Apple, Steve Wozniakom a ktorá slúži ako “uvítací exponát” múzea.

Doteraz, fungovala menšia forma múzea v Piaseczne, no rozsah zbierky viedol k potrebe väčšieho priestoru, ktorý by mohol návštevníkov sprevádzať na časovej osi, ktorá bude chronologicky predstavovať všetky produkty a vývoj spoločnosti Apple.

Sieť senzorov v celom múzeu navrhne návštevníkom objekty pri prechádzke, ktoré by ich mohli zaujímať a ponúkne autentické scény postavené okolo konkrétnych zbierok spoločnosti Apple v špeciálne vytvorenom audiovizuálnom priestore. Scénografia, svetlá, animácie, zvuk, mapovanie a infografika poskytujú príležitosti na interakciu, sociálny a kultúrny kontext a technické informácie o exponátoch.

Objavia sa aj prototypy, ktoré sa nikdy nedostali do hromadnej výroby a zariadenia s krátkou životnosťou, ktoré boli komerčnými „prepadákmi“. Väčšina z týchto exponátov je v prevádzke alebo sa práve reštauruje. Návštevníci sa zrejme budú môcť s pomocou kurátora mnohých z nich dotknúť, otestovať či ich vyskúšať.

Nové múzeum venované spoločnosti Apple sa bude nachádzať v komplexe továrne Norblin vo Varšave. Otvorené pre verejnosť by malo byť podľa informácií už túto jeseň.

zdroj: MacRumors

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.