Google Stadia, xCloud ani GeForce Now si na iPhone tak skoro nevychutnáme

Snívajte s nami.

Apple minulý rok spustil vlastnú predplatnú službu Arcade, vďaka ktorej majú užívatelia možnosť zahrať si viac ako 100 hier na iOS a Macu. Vlastne to funguje podobne ako Xbox Game Pass s tým rozdielom, že hry sú dostupné len v rámci predplatnej služby a nedajú sa kúpiť zvlášť. Z toho sa mohlo zdať, že sa Apple začína otvárať gamingu, lenže veci sa majú inak.

Spoločnosť totiž obmedzuje konkurenčné herné služby natoľko, že je takmer zbytočné ich vydávať na iPhone a iPad. Reč je pritom o platformách ako Microsoft xCloud, Nvidia GeForce Now alebo Google Stadia: služby, ktoré z pohľadu hráča nechávajú Apple Arcade v prachu… a v zabudnutí.

Apple totiž zakazuje, aby bola v App Store dostupná taká herná služba, ktorá využíva obsah z vlastného cloudu. Výnimku predstavuje obsah, ktorý bol vyvinutý či exkluzívne licencovaný vydavateľom služby. Preto testovaný Microsoft xCloud ponúka viac ako 90 hier na Androide, kým na iOS ponúka v rámci TestFlight len jeden titul, Halo: The Master Chief Collection.

Dnes je však drvivá väčšina hier dostupná multiplatformovo z dôvodu, že vývojári môžu zarobiť predajom hier na niekoľkých platformách viac, než keby sa sústredili len na jednu platformu. Multiplatformové hry však podľa Applu musia byť vydané ako samostatné aplikácie, ktoré môžu využívať predplatné, ale musia byť inštalovateľné do zariadenia. Čo je pri hrách ako Destiny 2 alebo Red Dead Redemption 2, ktoré majú viac ako 110GB, absolútne nereálne.

Apple takisto zakazuje synchronizáciu postupu a zakúpených položiek s inými platformami. Znamená to, že ak máte na svojom Xboxe takmer prejdené Halo: The Master Chief Collection, na iPhone by ste poporiadku mali začať hrať odzačiatku. Výnimkou je opäť len prípad, kedy by sa postup ukladal na iCloud a in-app nákupy na vaše Apple ID.

Čo teda poskytovatelia herných služieb môžu? Podľa Applu môžu využívať Safari na hranie hier alebo využiť vzdialenú plochu. To do istej miery spĺňa GeForce Now, ALE Apple vyžaduje, aby bol počítač či konzola pripojená k rovnakej sieti ako vaše iOS zariadenie. Pokiaľ teda máte iPhone a chcete si zahrať hry zo svojho PS4/Xbox One, funkcie Remote Play a Xbox Console Streaming môžete využiť iba, ak sú iPhone a herná konzola pripojené k rovnakej WiFi. Na Androide obe služby podporujú možnosť prenosu aj cez mobilné dáta.

Zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.