WWDC20: Apple s iOS 14 prekopal domovskú obrazovku + ďalšie novinky

Ďalší rok, ďalšia WWDC a ďalší iOS.

Aj keď pozornosť si tentoraz na seba ukradol predovšetkým Mac, iOS 14 prináša niekoľko kľúčových noviniek, ktoré výrazne zmenia používanie našich iPhonov.

Domovská obrazovka a widgety

Tou najväčšou sú nové a redizajnované widgety, ktoré sa teraz presúvajú aj na samotnú domovskú obrazovku, medzi ikony aplikácií.

Widgety ponúkajú niekoľko rôznych veľkostí a náhľadov, od klasických obdlžníkov, až po štvorec. Tie sa dajú okrem panela widgetov vsunúť aj na samotnú domovskú obrazovku, ktoré si tak môžete prispôsobiť podľa seba.

App Library

App Library, alebo knižnica apiek, zhromaždí všetky apky v telefóne do automaticky generovaných kategórií podľa využitia. Navrchu navyše nájdete naposledy pridané a taktiež inteligentne zvolené aplikácie, ktoré by ste mohli potrebovať v danej chvíli.

Knižnica figuruje ako posledná plocha s apkami, úplne vpravo. Aby ste sa k nej dostali rýchlejšie, po novom je taktiež možné schovať jednotlivé plochy s ikonami.

Nové Siri rozhranie a PiP

Príjemným dodatkom je nový interface pre Siri, ktorý už nezaberá celú obrazovku iPhonu. Zobrazí sa ako malá ikona na spodku obrazovky.

To isté platí aj pri prichádzajúcich hovoroch (konečne!), ktoré sa zobrazia ako malý popup navrchu obrazovky a neprerušia tak prácu s telefónom.

Napokon tu máme funkciu známu z iPadu a Macu, Picture in Picture aka Obraz v obraze. Ten bude fungovať pri prehrávaní videí, ako aj pri video hovoroch, napríklad cez FaceTime.

Apka Translate a digitálne kľúče

Apple sa chystá konkurovať Google Translate a pripravil vlastnú apku na prekladanie konverzácií. Fungovať bude na začiatok s 11 jazykmi a aj v offline režime.

CarPlay dostane rozšírenú podporu vrátane odomykania vybraných modelov áut pomocou NFC čipu vo svojom iPhone. Funkcia by mala ako prvá doraziť s päťkovou radou BMW pre rok 2021.

App Clips

Zaujímavá bude funkcia App Clips, ktorá v podstate umožní okamžité spúšťanie nenainštalovaných aplikácií.

Jednoducho prídete do reštaurácie či k elektrickej kolobežke, oskenujete kód a ihneď si môžete pomocou Apple Pay zaplatiť jazdu či kúpiť jedlo.

Ide o malé súčasti apiek do 10 MB, ktoré sa rýchlo stiahnu a po spustení opäť vymažú. Následne ich nájdete v App Library, kde si ich taktiež môžete nainštalovať vcelku.

Vylepšenia pre iMessage

Správy dostanú v iOS 14 pripínanie vlákien, odpovede na konkrétne správy a nastavovanie obrázkov v skupinových konverzáciách či vylepšené notifikácie.

Konečne príde na rad aj vyhľadávanie emoji. 👌🔥🙏🏻

AirPods a priestorový zvuk

Ďalšou z radu šikovných (a dlho očakávaných) funkcií je automatické prepínanie audio zdroja pri používaní AirPodov. Slúchadlá tak už konečne nebudeme musieť ručne pripájať zakaždým, keď zmeníme používané zariadenie.

Drahšie AirPods Pro taktiež dostanú podporu pre priestorový zvuk (5.1, 7.1 a Dolby Atmos), ktorý bude virtualizovať umiestnenie zvukov v priestore a simulovať tak zážitok v kine. Fungovať bude spolu s pohybovými senzormi v slúchadlách, čím by mal reagovať na otáčanie hlavy či natriasanie v dopravnom prostriedku.

Mapy, Domácnosť a súkromie

Apple Mapy pridali podporu pre ekologické možnosti dopravy ako podrobné cyklotrasy či nabíjacie stanice pre elektromobily. Funkcia je samozrejme obmedzená na veľké americké a čínske mestá ako New York, LA či Peking.

Apka Domácnosť uľahčuje automatizáciu smart spotrebičov a spravovanie svetiel či zámkov.

Apple bude taktiež po novom transparentne zobrazovať, aké informácie si o vás odkladajú a zbierajú jednotlivé apky. Tento súhrn sa zobrazí priamo na ich App Store stránke.

Predvolené apky

Konečne si budeme môcť miesto Safari a Mailu nastaviť vlastný prehliadač či emailový klient! Zatiaľ sa však zdá, že funkcia sa týka len týchto dvoch kategórií.

Kompatibilita a dostupnosť

iOS 14 podporujú všetky iPhony bežiace na aktuálnom iOS 13, Apple teda neodobral podporu pre staršie zariadenia ako pôvodný iPhone SE či iPhone 6s.

Ako je zvykom, nové systémy budú zatiaľ dostupné len pre vývojárov a v priebehu leta sa sprístupní verejná beta. Finálna verzia vyjde zrejme v septembri s novými iPhonmi.

Celý zoznam podporovaných zariadení:

  • iPhone 11 (Pro/Max)

  • iPhone XS (Max)

  • iPhone XR

  • iPhone X

  • iPhone 8 (Plus)

  • iPhone 7 (Plus)

  • iPhone SE

  • iPhone 6s (Plus)

  • iPod touch (7. generácia)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.