WWDC20: Apple predstavil macOS 11 – macOS Big Sur

macOS Big Sur
Apple predstavil najväčšiu aktualizáciu od vydania Mac OS X: macOS 11

Apple dnes presne podľa očakávaní predstavil novú verziu systému pre Mac. Nečakali sme však, že to bude tak veľká aktualizácia! Je to totiž macOS 11, alebo ak chcete, macOS Big Sur.

macOS Big Sur prináša najväčší redesign systému od vydania pôvodného Mac OS X v roku 2001. Aktualizácia prináša radikálne prerobené UI vychádzajúce z čistoty dizajnu iOS 7. Prináša zjednotené ikony a priesvitnosť. Môžeme spomenúť aj úplne nové ikony. Po vzore ikon z iOS ide o zaoblené štvorce, ktoré sú uložené v novom docku s dizajnom, ktorý je príznačný pre iPadOS.

macOS Big Sur Dock

“macOS Big Sur je veľká aktualizácia, ktorá zdokonaľuje legendárnu kombináciu sily UNIX-u a jednoduchosti Macu, a prináša náš najväčší update dizajnu za viac ako 10 rokov. S moderným a čistým vizuálom, s veľkými vylepšeniami kľúčových aplikácií ako sú Safari, Správy a Mapy, a novými funkciami súkromia si myslíme, že všetci budú milovať prevratný zážitok, ktorý ponúka macOS Big Sur,” povedal o novom systéme Craig Federighi, senior viceprezident Applu pre softvér.

Systém tiež ponúka nové centrum upozornení, ktoré je teraz prispôsobiteľnejšie, než kedy predtým a podporuje aplikácie a widgety od vývojárov tretích strán, skoro tak ako to kedysi umožňoval Dashboard.

macOS Big Sur Notification Center

Control Center, ďalšia známa funkcia z iOS, umožňuje rýchlo pristupovať k nastaveniam WiFi, Bluetooth a AirDropu, a tiež umožňuje priamo na obrazovke meniť jas a hlasitosť. Obsahuje ovládač hudby a režim Nerušiť. Všetky tieto prvky si navyše môžete presunúť z Control Center priamo do vrchnej lišty.

macOS Big Sur Control Center

Safari

Prehliadač Safari sa dočkal svojho najväčšieho updatu od vydania v roku 2003. Najrýchlejší prehliadač na svete je teraz ešte rýchlejší a úspornejší. JavaScript je teraz ešte rýchlejší, vďaka čomu sa tie najnavštevovanejšie stránky načítajú ať o 50% rýchlejšie než v Chrome.

macOS Big Sur Safari Domovska obrazovka

Karty (Tabs) boli redesignované, aby bolo prehliadanie ešte rýchlejšie a prehľadnejšie. Dnes, keď máte otvorených viacero tabov, v lište vidíte okresané názvy stránok. Viac tabov v novom Safari však znamená, že sa miesto názvov budú zobrazovať len favicony a po nabehnutí myšou na niektorú zo záložiek sa vám objaví miniatúrny živý náhľad.

Novinkou je vstavaný prekladač. Funkcia je spustená zatiaľ ako beta a podporuje sedem jazykov: angličtinu, španielčinu, francúzštinu, nemčinu, ruštinu, čínštinu a brazílsku portugalčinu. Preklad môže byť automatický alebo voliteľný, kedy stačí kliknúť na jediné tlačidlo.

macOS Big Sur Safari Improved Tabs

Domovskú obrazovku Safari si teraz môžete prispôsobiť podľa svojich predstáv. Môžete si pridať obrázok na pozadie a pridať alebo odstrániť sekcie ako sú Obľúbené, Na prečítanie, iCloud Záložky alebo Prehľad o súkromí.

Prehľad o súkromí je nová funkcia, ktorá prináša väčšiu transparentnosť do surfovania na webe. Užívatelia vidia, aké trackery práve navštívená stránka využíva alebo informáciu o tom, či sa ich prihlasovacie údaje neobjavili v nejakom úniku dát.

macOS Big Sur Privacy Report

Safari tiež obdrží vylepšené rozšírenia. Doplnky sú teraz dostupné v Mac App Store, kde nebude chýbať Výber redakcie a zoznam Najobľúbenejších. V rámci zabezpečenia si užívatelia môžu nastaviť, s akými webstránkami môžu doplnky spolupracovať – a tiež, kedy.

Správy

Aplikácia Správy na Macu obdržala update korešpondujúci s novo ohlásenou verziou Správ pre iOS a iPadOS. Užívatelia si môžu pripnúť navrch svoje obľúbené chaty pre rýchly prístup. Aplikácia obdržala nové Vyhľadávanie, ktoré je teraz podrobnejšie a organizuje výsledky do odkazov, fotiek a textov.

macOS Big Sur Pinned Conversations

Efekty správ umožňujú dodať správam individualitu vďaka balónom alebo konfetám. Užívatelia si môžu odteraz organizovať Memoji priamo na Macu a prispôsobiť Memoji nálepky, aby reflektovali náladu a osobnosti užívateľov. Novinkou je tiež systém výberu fotografií a #images, ktoré umožňujú rýchlo zdieľať s ostatnými užívateľmi obrázky, GIF-y a videá.

macOS Big Sur Messages Image Search

Skupinové konverzácie teraz umožňujú lepšie komunikovať s priateľmi, kolegami a rodinou. Po vzore Messengeru môžete teraz priamo reagovať na konkrétne správy alebo poslať správu konkrétnemu členovi konverzácie tým, že ho označíte. Užívatelia tiež môžu customizovať skupinové konverzácie s použitím smajlíkov a obrázkov.

macOS Big Sur Messages Memoji

Maps

Apple Maps sa dočkali kompletného redesignu. Netvorí ho len nové UI, ktoré Apple testuje už teraz v USA. Po novom je plánovanie výletov jednoduchšie s novou funkciou Sprievodca, ktorý využíva informácie z overených zdrojov, aby vytvoril perfektné turistické plány tvorené z parkov, zaujímavých miest a reštaurácií. Tiež môžete tvoriť a zdieľať vlastných sprievodcov s rodinou a priateľmi.

macOS Big Sur Maps Curated Guides

Funkcia Look Around teraz umožňuje vychutnať si 360° pohľad na svet aj na Macu. Tiež môžete sledovať detailné mapy letísk a obchodných centier. Poslednou novinkou je podpora plánovania trás pre bicykle a elektromobily, s možnosťou okamžitého odoslania trasy do iPhonu.

Súkromie

Súkromie predstavuje kľúčovú súčasť Macu a macOS Big Sur dáva užívateľom ešte väčšiu mieru transparentnosti a kontroly nad svojimi dátami. Po vzore štítkov so zložením potravín ponúka Mac App Store nové informácie o tom, aké dáta môže vami vybraná aplikácia zbierať a využívať. A tiež to, či sú dáta zdieľané s tretími stranami za účelom trackingu.

macOS Big Sur Redesigned Apps



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?