WhatsApp obmedzil preposielanie správ

Aplikácia tak chce zabrániť šíreniu dezinformácií a hoaxov.

Špeciálne to má význam v súčasnosti, kedy sa ohľadom nového koronavírusu a pandémie s ním spojenej vynára množstvo nezmyslov či konšpiračných teórií. WhatsApp týmto opatrením reagoval na narastújuci objem správ s hoaxmi.

Najprv päť, teraz jeden

Limity pre hromadné preposielanie správ pritom v apke nie sú ničím novým – pred dvomi rokmi začali vývojári implementovať prvé obmedzenia. Mohli ste tak napríklad preposlať správu maximálne 5 ľuďom v Indii, resp. nie viac ako 20 adresátom kdekoľvek vo svete. V roku 2019 sa “indický” limit aplikoval globálne.

Nový limit je zameraný na správy, ktoré cirkulujú vo veľkej miere. Takúto informáciu bude možné po novom preposlať iba jednému človeku. Samozrejme, nezabráni to úplne masovému preposielaniu, ale výrazne to “znepríjemňuje” inak tak komfortný hromadný forward jedným ťuknutím.

Možno si poviete, že by bolo efektívnejšie sa zamerať priamo na kontroverzný obsah a vytlačiť ho z platformy úplne. WhatsApp však funguje s end-to-end šifrovaním, takže táto možnosť nie je k dispozícii. Služba jednoducho nevidí, čo je predmetom správ. Vie však monitorovať počet preposlaní a podľa toho limitovať preposielanie.

O štvrtinu menej

A ako sa opatrenie prejavilo v praxi? WhatsApp uvádza, že v súčasnosti pokleslo preposielanie správ o 25%. Vývojári veria, že ich prístup povedie k ďalšiemu znižovaniu miery, s akou sa hoaxy v apke šíria.

V neposlednom rade je dôležité si uvedomiť, že efektívny spôsob ako s dezinformáciami a nezmyslami bojovať máme aj my. Stačí si viac overovať fakty, kým sa rozhodne tú zaručene overenú informáciu šíriť ďalej.

zdroj: WhatsApp

cover: Pixabay/Arivera

komentár
  1. A myslíte si, že je to správne? Bohužialv dnešnej dobe sa za hoaxy označujú veci, ktoré nehrajú establišmentu do karát. Napríklad to, že dvojičky spadli bol inside-job sa dnes označuje ako hoax. Tvrdíte, že očkovania viac škodia ako pomáhajú ? Šírite hoax. Tvrdíte, že 5G je zdraviu nebezpečné? Šírite hoax. Je smutné, že za chvíľu sa už pomaly nebudeme mať ako dostať k nehlavnoprúdovým informáciám…najväčší HOAX ktrý tu ale momentálne zúri je #CORONAHOAX – len si o tom niečo pozrite, trebárs na Twitteri s tým # a uvidíte, že žiadny vírus nikoho nezabíja. https://www.youtube.com/watch?v=ZdKOlX5QOQw

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.