Vyšli nové bety pre iOS, tvOS a watchOS

Apple aktualizoval testovacie verzie viacerých OS.

iOS a iPadOS

Nový iOS 14 beta 6 vychádza týždeň po predchádzajúcej verzii a zhruba dva mesiaca od predstavenia novej generácie iOS na WWDC. Spolu s iOS vyšla aj ďalšia betaverzia iPadOS 14.

Nový iOS prináša možnosť widgetov, ktoré možno na ploche kombinovať s ikonkami apiek a prispôsobovať si vzhľad domovskej obrazovky. Takisto pribudla Knižnica apiek, ktorá vám zobrazí prehľadne všetky aplikácie na vašom zariadení. Ak mávate problém s preplnenou domovskou obrazovkou, poteší vás možnosť skryť celé stránky vašich apiek. Radosť u mnohých určite spôsobí aj kompaktnejšie zobrazovanie prichádzajúcich hovorov vo forme banneru.

Nová funkcia App Clips umožní stiahnuť iba časť aplikácie bez potreby sťahovania celku. Hodí sa, ak napr. potrebujete využiť jednu konkrétnu funkciu – rezervovať ubytovanie, zaplatiť kávu a podobne.

Výrazne vylepšená bola ochrana súkromia a funkcie s ňou spojené. Systém vás upozorní na to, ktoré aplikácie pristupujú ku clipboardu, bude vyžadovať vaše povolenie pre apky, ktoré sa pokúšajú získať prístup k lokálnej sieti a takisto postráži apky, ktoré budú aktívne využívať kameru alebo mikrofón.

iPadOS 14 má väčšinu funkcií a noviniek z iOS 14, okrem prekopaného Home Screen rozhrania. Zaujímavou novinkou je Scribble, funkcia, ktorá vám umožní pomocou Apple Pencil písať do akéhokoľvek textového poľa. Váš rukopis sa následne transformuje do podoby digitálneho textu.

watchOS 7

Operačný systém pre Apple hodinky prichádza s v poradí šiestou betou očakávaného watchOS 7. Po nainštalovaní nie je možný downgrade na watchOS 6. Nový watchOS je kompatibilný s Apple Watch Series 3, 4 a 5.

tvOS 14

Nový operačný systém pre Apple TV sprístupnený na testovanie verejnosťou a vývojármi je určený pre štvrtú a piatu generáciu zariadenia. Beta vychádza týždeň po vydaní predošlej verzie.

tvOS 14 pridáva režim obrazu v obraze, ktorý umožňuje sledovať obsah paralelne s ďalšou činnosťou na zariadení. V Ovládacom centre pribudla nová sekcia Home, kde môžete ovládať zariadenia pripojené k HomeKitu.

Apple Arcade na Apple TV teraz podporuje viacero používateľov, každý z nich môže tak mať vlastný postup v hre, svoje vlastné výsledky a ďalší obsah. YouTube videá je odteraz možné sledovať v 4K.

Testovanie public beta

Pri skúšobných verziách treba myslieť na to, že nejde o finálny softvér a môžu sa teda vyskytnúť chyby a problémy. Odporúčame preto inštalovať na sekundárne zariadenie.

Pre možnosť testovať je potrebné prihlásiť sa na webe Apple a nainštalovať si príslušný profil. Podrobný postup ako na to sme vám priniesli v samostatnom článku.

zdroj: Apple

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.