Vyšiel update pre aplikácie Affinity

Balík od Serifu určený pre kreatívnych profesionálov reaguje na nový čip a macOS predstavené Applom.

Všetky nástroje tak prichádzajú s podporou pre nový macOS Big Sur a kompatibilitou pre nové Apple Silicon verzie Mac počítačov. Tie sú aktuálne tri – MacBook Air, MacBook Pro a Mac mini.

Affinity Designer, PhotoPublisher boli podľa oficiálnych informácií aktualizované práve pre bezproblémový chod na Macoch s novým procesorom. Vďaka tomu nie je potrebné pre ich fungovanie Rosetta 2. Serif uviedol, že jeho apky sú aktívne optimalizované pre M1, čo z nich robí “prvé aplikácie pre kreatívnych profesionálov s natívnou podporou M1”.

Vývojári zdôraznili benefity prvej generácie čipov Apple, ktoré sa prejavia naplno pri úprave projektov so stovkami pixelových vrstiev, vekotorových objektov či textu. Práve integrácia CPU a GPU na jednom čipe má umožniť rýchlejšie úpravy pixelovej aj vektorovej grafiky a textov v rámci jedného dokumentu. Výhodou by mohla byť aj väčšia miera nedeštruktívnych úprav, keďže M1 ponúkne plynujejší chod s rýchlejšou odozvou aj pri vrstvách úprav či živých fitlroch.

V prípade nového MacBooku Air uvádza Serif trojnásobné zrýchlenie pri práci v jeho programoch.

zdroj: Serif

komentárov
    1. Neviem to objektivne posudit, Pixelmator (nie pro) som skusal davnejsie, ale podla recenzii a porovnani na webe by som hlasoval za Affinity. Podporuje vela Photoshop pluginov, CMYK a hlavne si dobre rozumie v ramci celeho balika s Designerom + Publisherom. Prostredie a klavesove skratky su velmi podobne ako v PS (daju sa aj upravit) a “prednedavnom” konecne pridali nieco ako Makra v PS… Pred niekolkymi rokmi som s tazkym srdcom opustil Adobe a zatial mi vyhovuje Affinity. Samozrejme, vela veci este musia dorobit (owerprint preview, blend tool…), ale podla mna su na velmi dobrej ceste. Btw. v Publisheri sa mi pracuje ovela prijemnejsie ako v InDesigne.

      2
      0
        1. 100% kompatibilita urcite nebude, problemy mal tusim so smart-objektami (ktore rastroval). Ale bezne veci ako vrstvy a efekty funguju celkom dobre. Kazdopadne odporucam pred zakupenim otestovat trial verziu s konkretnymi subormi. (PS ma tiez lepsie spravene texturovanie – patterny a 3D v Affiniy zatial vobec nie je.)

          2
          0
        1. Preco planujem odist od Adobe – Adobe Photoshop a Adobe Dreamweaver pouzivam velmi dlhe roky (momentalne mam verziu CS6 na High Sierra), planujem prejst na Apple Silicon, CS6 mi tam nepojde… A vobec sa mi nepaci model predplatneho, ktory ma teraz Adobe – z dlhodobeho hladiska je to ovela drahsie ako one-time purchase s upgradmi, tak hladam adekvatne nahrady za tieto dve aplikacie. Este dodam, ze v tychto Adobe aplikaciach robim fakt len velmi jednoduche veci, ktore su len podporne pre mou primarnu pracu.

          2
          0
        2. Som na tom podobne ako pise DusanK. S PS sa sice “hram” asi od ’94 ale nedovolil by som si nazvat sa grafikom, a to napriek tomu, ze som presiel cez Freehand, QuarkXpress az po InDesign (Corelu som sa vehementne vyhybal). Vzdy to bolo len na amaterskej/hobby urovni (aj ked obcas mi za to niektori dobraci dokonca aj zaplatia :)) Dlho som fungoval na CS4 ale HighSierra uz s tym mala znacne problemy, tak som hladal alternativu, aj ked vnutorne ma to dost bolelo. Crackoviny som nechcel a ked presli v Adobe na predplatne, bolo rozhodnute. Okrem toho Adobe mi pripada byt strasne robustny balik, aj ten ich Cloud ma otravoval, pretoze nerad instalujem zbytocnosti, ktore mi zeru resources… Akonahle vysla beta Publishera, isiel som do toho, a kedze nie som agentura a nepotrebujem denne komunikovat s inymi ludmi, kompatibilita ma az tak netrapi. Zatial som v tlaciarni s vystupom nemal problem, pdf exportujem priamo z Affinity (v1.4 / Fogra39) a celkom dobre to zvlada aj transparencie, blury a tiene. Ak potrebujem mat istotu, vytvorim si grupu kritickych objektov, ku ktorej pridam efekt (napr. levels) s nulovymi hodnotami. To sa pri exporte automaticky rastruje a ostatne je vektor. Paci sa mi tento nedestruktivny edit a nie som si isty, ci toto vie aj InDesign. Aj Erase blending pri vrstvach je velmi uzitocna vec. Kazdopadne je tam este vela veci na dokoncenie, aj ergonomia by mohla byt lepsia. Snad casom…
          PS: je pravda, ze pouzivanie neaktualizovanej verzie AdobeCC je v rozpore s licencnymi podmienkami? wtf??
          PS2: pikoska – Affinity mi bezi uplne bez problemov aj na iMac i5 late 2009. Scrolling aj zooming jedna basen (zatial som testoval dokumenty len do 50 stran). Zda sa, ze to maju chalani pekne optimalizovane.

          4
          0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.