USB4 môže priniesť podporu 16K displejov aj na budúci iPad Pro

DisplayPort Alternate Mode
Certifikačný symbol DisplayPort Alternate Mode na zariadení s USB-C konektorom. (Foto: VESA)
Prvé zariadenia s USB 4 a podporou DisplayPort Alt Mode 2.0 majú byť dostupné už budúci rok.

VESA oznámila novú špecifikáciu DisplayPort Alt Mode 2.0, ktorá pripravuje technológiu na budúcnosť nesúcu sa v 8K a dokonca až 16K hodnotách.

Technológia DisplayPort 2.0, oznámená v júni 2019, podporuje maximálnu prenosovú rýchlosť 77,4 Gbps, takmer trikrát viac než ponúka dnes zaužívaná verzia 1.4 (25,92 Gbps). Vďaka tomuto posunu môže nový DisplayPort podporovať až 16K rozlíšenie na monitoroch a samozrejme s tým spojenú lepšiu podporu pre viaceré monitory s nižším rozlíšením.

Pri sústave monitorov môžu užívatelia využiť napríklad nasledovné konfigurácie:

  • 2x 8K pri 120 Hz s 30-bit farbami 4:4:4 HDR (s DSC)
  • 2x 4K pri 144 Hz s 24-bit farbami 4:4:4 (bez kompresie)
  • 3x 10K pri 60Hz s 30-bit farbami pri 4:4:4 HDR (s DSC)
  • 3x 4K pri 90Hz s 30-bit farbami 4:4:4 HDR (bez kompresie)

Novinkou je tiež podpora Panel Replay funkcie, ktorá zlepšuje spotrebu pri monitoroch s vysokým rozlíšením. Medzi iné novinky patrí tiež podpora USB4. Táto technológia spája USB s odľahčenou verziou Thunderboltu. Iniciatíva prichádza zo strany Intelu, ktorý chce rozšíriť Thunderbolt ďaleko za hranice Applu a chce, aby technológia bola aspoň v akej-takej podobe dostupná na prakticky každom zariadení a stal sa z nej otvorený štandard.

Konektor USB4 vychádza z dnešného USB-C a je spätne kompatibilný s USB 3.2 a USB 2.0 štandardmi. VESA očakáva, že prvé produkty s DisplayPort 2.0 podporou vstúpia na trh už budúci rok. Zariadenia, ktoré podporujú USB 4 s DisplayPort Alt Mode, majú niesť symbol pri konektore.

DisplayPort Alternate Mode
Certifikačný symbol DisplayPort Alternate Mode na zariadení s USB-C konektorom. (Foto: VESA)
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.