Apple testuje iOS 13.5 navrhnutý pre pandemickú situáciu

iOS 13.5
Apple rebrandoval iOS 13.4.5 a po novom ho označuje už ako iOS 13.5.

Apple tento týždeň rebrandoval chystanú aktualizáciu iOS 13.4.5 na iOS 13.5. Táto verzia systému prinesie úpravy a vylepšenia, ktoré boli pôvodne chystané v predošlom update, no zároveň prináša novinky priamo navrhnuté pre pandemickú situáciu s COVID-19.

Aktualizácia iOS 13.5 totiž zjednoduší odomykanie telefónu, ak vám tvár prekrýva rúško či respirátor. Ak totiž Face ID zistí, že máte časť tváre prekrytú respirátorom, okamžite vysunie klávesnicu, aby ste zadali číselný kód. Tento kód musia mať užívatelia povinne nastavený, ak chcú používať biometrické zamykanie telefónu či už s pomocou Face ID alebo Touch ID. Navyše, systém bol pôvodne navrhnutý tak, aby vysunul klávesnicu až po chvíli, respektíve po neúspešnom snímaní.

Ďalšou veľkou novinkou iOS 13.5 sú systémové upozornenia na vystavenie sa riziku nákazy. Táto funkcia je voliteľná a hoci je štandardne aktivovaná, užívatelia si ju môžu deaktivovať cez Nastaveni – Súkromie – Zdravie. Samotné API na funkciu vystavenia je navrhnuté pre zdravotné organizácie, ktoré chcú začať vyvíjať monitorujúce aplikácie. Nutno dodať, že to nefunguje na princípe sledovania polohy užívateľov cez internet, ale zdieľaním anonymizovaných identifikátorov s okolitými telefónmi cez Bluetooth.

Apple Google Contact Tracing

Systém funguje tak, že telefóny so systémom iOS alebo Android majú identifikátory (ktoré sa priebežne menia) a ak nakazený užívateľ potvrdí pozitívny test, informáciu môže zdieľať na server. Nezdieľajú sa údaje o polohe, ale len identifikátor zariadenia. Keďže ten bol predtým zdieľaný s inými telefónmi v dosahu 10 metrov, ostatní užívatelia obdržia upozornenie, že v priebehu uplynulých 14 dní boli v blízkosti nakazenej osoby alebo nakazených osôb.

K ďalším novinkám systému iOS 13.5 patrí možnosť zdieľania skladieb z Apple Music na Instagram Stories. Aplikácia sama vygeneruje príspevok obsahujúci názov skladby, albumu a animované pozadie. Zatiaľ však nie je možné sa cez Príbeh prekliknúť do hudobnej aplikácie. Pribudlo tiež nové nastavenie pre skupinové FaceTime videohovory. Pri skupinových hovoroch sa doteraz automaticky zväčšil obraz osoby, ktorá práve rozprávala. Po novom si však môžu užívatelia túto funkciu vypnúť.

Aktualizácia tiež opravuje dve bezpečnostné chyby v aplikácii Mail. Jedna chyba umožňovala útočníkovi infikovať iOS zariadenie poslaním e-mailu, ktorý zahltí pamäť, druhá chyba umožnila útočníkovi spustiť škodlivý kód na diaľku. Apple tiež do budúcna sľubuje opravu Osobného hotspotu, ktorý niektorým užívateľom nefunguje a zrejme opraví chybu vo VPN.

Nutno tiež dodať, že Apple rebrandoval systém z dôvodu, že nové API si vyžadovalo obsiahlejšie zmeny v systéme a tým pádom musel okrem iOS 13.5 vydať aj novú verziu programovacej sady Xcode 11.5. Kvôli tomu Apple nielen, že vydal betu nielen pre vývojárov, ale aj pre širokú verejnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.