Sygic vytvoril vlastnú apku pre boj proti Covid-19

Aplikácia vznikla paralelne so Zostaň zdravý. Oproti nej sa riešenie Sygicu spolieha na Bluetooth.

Pro bono

Spoločnosť svoj projekt Covid-19 zatiaľ verejnosti nesprístupnila. Jej zdrojový kód posunula štátu aj ďalším krajinám v zahraničí. Sygic aktuálne rokuje aj s WHO. Ako hovorí člen predstavenstva spoločnosti, Michal Štencl:

„Veríme, že to má byť štát, v koho rukách sa majú v dnešnej dobe zbiehať a synchronizovať všetky systémy. Celú aktivitu robíme pro-bono, pretože veríme, že existujú technológie, ktoré by mohli pomôcť celému Slovensku a svetu. Aplikáciu, vrátane zdrojových kódov zdieľame s inými krajinami a komunikujeme aj so Svetovou zdravotnou organizáciou (WHO), aby sme odovzdali čas, ktorý nám bol venovaný vďaka Taliansku a Číne. V tejto chvíli potrebujeme všetci spolupracovať a spojiť sa, bez ohľadu na krajinu, etnikum, profesiu, či vek.”

Projekt má totožný názov s aplikáciou, ktorú ako svoje oficiálne riešenie aktuálne oznámil aj štát. Z aktuálne dostupných informácií nie je jasné, či ide o totožný softvér alebo iba zhodu mien a teda dve vzájomne nezávislé riešenia.

POZOR, PRIPRAVUJEME NOVÚ APLIKÁCIU COVID-19: POLÍCIA JE VONKU PRE VÁS, VY ZOSTAŇTE DOMA PRE NÁS V spolupráci s…

Gepostet von Polícia Slovenskej republiky am Freitag, 20. März 2020

Presná aj pod strechou

Nová aplikácia od Sygicu pracuje s rovnakou ideou ako konkurenčný projekt Zostaň zdravý. Anonymnou lokalizáciou dokáže používateľa upozorniť na riziko kontaktu s nákazou. Tu je ale jedno zásadné ale. Riešenie od vývojárov zo Sygicu má byť efektívnejšie. Tí sa totiž rozhodli využiť okrem GPS aj Bluetooth, ktorý je bezkonkurenčne výkonnejší v interiéroch a na kratšiu vzdialenosť.

Upozornenie tak príde iba tým, ktorí môžu byť na základe vzdialenosti od miesta nákazy (resp. nakazeného) naozaj ohrození. Či už tak alebo onak, treba rátať, že si apka vyberie daň na batérii zariadenia.

Pre naozaj efektívne fungovanie podobných riešení bude však kľúčové, aby ich v smartfónoch malo čo najviac ľudí a tým sa zvýšila aj relevantnosť informácií, ktoré vie apka používateľom sprostredkovať.

zdroj: Sygic, FB Polícia Slovenskej republiky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť