Ako funguje rozšírená podpora pre kurzor v novom iPadOS?

Apple minulý týždeň predstavil zásadný update svojho iPadu Pro spolu s novou Magic Keyboard, ktorá ponúka aj ovládanie trackpadom. Aké pokročilé možnosti ponúkne?

Hybridný koncept

Podpora pre ovládanie myšou sa objavila už v iPadOS 13, šlo však o veľmi limitované možnosti. To má zmeniť nová verzia s číslom 13.4.

Pri počítačoch sme zvyknutí na neustále prítomný kurzor, ktorý môžeme vidieť na obrazovke. Apple však prišiel s niečím novým a odlišným. Jeho riešenie nenapodobňuje princípy z macOS, ide skôr o hybrid medzi tradičným kurzorom a focus enginom.

Kurzor, ktorý na vašom iPade uvidíte, bude mať podobu polopriehľadného kruhu a zobrazí si iba vtedy, keď ho bude treba. Vo chvíli, keď prestanete pohybovať prstami po trackpade, ukazovateľ zmizne, aby vám neprekážal.

Takisto sa kurzor vytratí, keď sa dostane nad určité prvky z UI – napríklad tlačidlá či ikonky apiek v rámci Docku. Spomínané elementy sa zvýraznia a následne môžete slideom vyvolať ďalšie možnosti.

Pokročilé gestá aj externé ovládanie

Trackpad na Magic Keyboard bude podporovať multi-touch gestá, skrolovanie či ťahanie obsahu. Ďalšími gestami bude možné presúvať sa medzi apkami či pristupovať k Docku a Ovládaciemu Centru.

Vďaka novému iPadOS je možné k zariadeniu pripojiť aj externé ovládače ako Magic Trackpad či Magic Mouse. Nové API dáva zaujímavé možnosti aj vývojárom aplikácií. Rozšírená podpora myši a trackpadu sa určite hodí napríklad v rámci iWork balíka.

zdroj: 9to5Mac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť