Na jar sme sa v našej recenzii do detailu pozreli na najnovší iPad Pro. Noviniek bolo tento rok poskromne a okrem mierneho nárastu grafického výkonu, nového systému mikrofónov a kamier s LIDAR skenerom najviac vody jednoznačne namútilo pridanie podpory pre trackpad. Chýbal však jeden dôležitý kúsok skladačky.

Nová Magic Keyboard pre iPad Pro s magnetickým pripájaním a trackpadom sa totiž niekoľko týždňov oneskorila a nestihla sa tak dostať na trh popri samotnom iPade.

Ako som poznamenal už vtedy, samotná podpora pre Bluetooth trackpady je v iPadOS takmer na jednotku. Vo výsledku však až tak veľa neznamená, ak si ju nemôžete spolu s iPadom zbaliť do tašky.

A presne na to je určená nová Magic Keyboard. Ide o masívny upgrade pôvodnej látkovej Smart Keyboard, ktorý má ambíciu premeniť váš iPad na plnohodnotný laptop.

Teda aspoň na papieri.

Ak ste tak ešte neurobili, odporúčam najprv prečítať pôvodnú recenziu iPadu Pro. Minimálne sa pozrite na sekciu s trackpadom, v ktorej vysvetľujem ako iPadOS s novou funkciou narába.

Hotovo? Tak poďme na to.

Nožničky už aj na iPade

Magic Keyboard funguje na rovnakom princípe ako látková Smart Keyboard: iPad sa na ňu pripája magneticky pomocou Smart konektoru na zadnej strane. Netreba tak žiadne párovanie ani dobíjanie batérie a klávesnica po zavretí taktiež poslúži ako tzv. folio obal chrániaci obe strany iPadu.

Väčšinu povrchu klávesnice (s výnimkou samotných kláves, ktoré sú z plastu) tvorí mäkký silikónový materiál, podobný ako Apple používa na obaloch pre iPhone a Apple Watch náramkoch. Dá sa tak celkom jednoducho umyť, no taktiež sa naň ľahko lepí prach.

Prívlastok Magic si klávesnica pravdepodobne vyslúžila použitým mechanizmom kláves. Motýlikovým klávesám nech je zem ľahká. Rovnako ako na nových MacBookoch, aj tu nájdeme síce staršie, no spoľahlivejšie nožnicové prepínače. Apple na stránke uvádza dohmat kláves 1 mm, takže ich prílišnej plytkosti sa v tomto prípade obávať nemusíte.

Rozdiely medzi Smart a Magic Keyboard však zďaleka nekončia len pri použitých materiáloch a klávesách. Zatiaľ čo pôvodná Smart Keyboard slúžila skôr ako glorifikovaný Smart Cover a iPad sa po jej otvorení mohol uložiť do dvoch rôznych polôh, Magic Keyboard disponuje masívnym hliníkovým kĺbom a celkovo aj oveľa pevnejšou konštrukciou.

iPad sa opäť upevňuje pomocou silného magnetu na zadnej strane, tentoraz však ide o jediný kontaktný bod s jeho telom. Pri písaní sa tak iPad „vznáša“ pomerne vysoko nad klávesnicou a sklon displeja si môžete plynule nastaviť ohnutím zadnej strany obalu.

Klávesnica sa pomocou tohto magnetického Smart konektora aj sama napája, netreba ju tak dodatočne dobíjať. Na ľavej strane kĺbu je dokonca k dispozícii USB-C port s pass through nabíjaním samotného iPadu, vďaka čomu ho môžete mať pri práci zapojený do siete ako klasický laptop. Port pritom slúži len na energiu, USB periférie ako adaptéry, displeje a externé disky teda aj naďalej poputujú do hlavného portu na boku zariadenia. Napriek tomu veľmi šikovný detail.

(Ne)laptop

iPad sa ľahko pripája a odpája z obalu, stačí ho proste chytiť za roh a potiahnuť – magnet pritom počas používania drží veľmi pevne a nemusíte sa báť, že by vám z neho iPad samovoľne odpadol. Najväčším benefitom takéhoto „vznášajúceho sa“ displeja je však jeho flexibilita.

Nie ste tak limitovaní na dva fixné uhly a displej si môžete nahnúť podľa ľubovôle. Rozsah kĺbu nie je priveľký, postačuje však pre väčšinu prostredí, či už píšete na kolenách alebo na stole. Vďaka tomuto dizajnu je taktiež možné posunúť samotnú klávesnicu viac dozadu, čím sa vytvára miesto pre trackpad.

Ide síce o dizajn veľmi ambiciózny, prináša však so sebou niekoľko nedostatkov. Obal musí byť v prvom rade dostatočne pevný na to, aby sa iPad pri práci nehýbal. Kvôli tomu pôsobí dosť nepoddajne a pri otváraní a zatváraní treba použiť trochu sily. Nie veľa, no zďaleka nejde o tak plynulý proces ako pri otváraní MacBooku.

Klávesnica taktiež nemá žiadnu inú polohu ako zavretú a otvorenú – narozdiel od Smart Coveru ju tak nemôžete obrátiť a použiť ako opierku, napríklad pri kreslení s Apple Pencil. Našťastie sa z nej iPad veľmi ľahko vyberá. Výborne však poslúži ako stojan pri pozeraní filmov alebo videí.

Väčším problémom, ktorý vyplýva z nátury samotného iPadu, je ale stabilita. Keď vezmeme do úvahy fakt, že klávesnica bez väčších problémov drží celú váhu iPadu (470 až 640 gramov, závisiac od uhlopriečky) na jednom naklonenom ramene, dizajn je to obdivuhodný. Napriek tomu je však ťažisko tohto systému silne orientované do jeho hornej časti, čo budete cítiť zakaždým, keď nebude iPad položený na stabilnom povrchu.

Či už na kolenách alebo pri prenášaní v rukách; iPad sa mi síce nikdy nepreklopil a samotná klávesnica ho ako tak vyvažuje, vždy však budete mať pocit, akoby sa išiel preklopiť. Smart Keyboard takýto problém nemá, nakoľko sa iPad opiera priamo o základňu klávesnice.

No a v neposlednom rade má takýto dizajn vplyv aj na váhu celej klávesnice. Možno ste už čítali titulky o tom, ako 12,9-palcový iPad Pro s klávesnicou váži viac než MacBook Air a tesne sa doťahuje na 13-palcový MacBook Pro. Je to pravda. iPad s Magic Keyboard je ťažký, ba priam až ťažkopádny. Samotná klávesnica pritom váži viac, než k nej pripojený iPad – presne 710 gramov.

Dohromady je to teda v prípade väčšieho modelu 1351 gramov. Ťažko sa tak klávesnica stane niečim, čo len tak bez premýšľania hodíte do batohu alebo budete mať neustále pripnuté na iPade. Ibaže by ste za každých okolností potrebovali pracovať s klávesnicou a trackpadom – a v takom prípade sa treba zamyslieť, či naozaj lepšie neposlúži ten MacBook.

Na najlepších nemá

Malá poznámka: Klávesnice sú ako topánky a každému sadne niečo iné. Niekto má rád mechanické, niekto zas s nízkym profilom, preto berte nasledujúce dojmy ako čisto subjektívne.

Výhody a úskalia dizajnu máme sa sebou, ako sa teda na Magic Keyboard vlastne pracuje?

Magic Keyboard je… v pohode. Nie je zlá, ale ani úžasná.

Klávesy majú vzhľadom na hrúbku samotnej podstavy pomerne vysoký dohmat, nie sú napratané blízko k sebe a po ergonomickej stránke sa na nej píše veľmi dobre. Vďaka staršiemu nožnicovému mechanizmu nie je tak hlučná a „klikavá“ ako motýlikové klávesy a dúfajme teda, že aj dlhšie vydrží.

Samotné písanie mi však na Magic Keyboard neprišlo tak príjemné, ako v porovnaní s ostatnými Apple klávesnicami. Rukami mi pritom prešli všetky typy jablkových klávesníc za uplynulých desať rokov, s výnimkou najnovších MacBookov s nožnicovými prepínačmi. Doterajšími osobnými favoritmi sú externá Magic Keyboard druhej generácie a motýliková klávesnica MacBooku Pro (2018), ktoré sú na tom u mňa „pocitovo“ o niečo lepšie.

Nechcem povedať, že klávesnica pôsobí na dotyk lacno, no nebyť použitých materiálov na samotnom obale a Apple loga, tipoval by som skôr, že ide o niečo z dielne Logitechu či iného third party výrobcu.

Dokonca som v tomto ohľade mierne preferoval aj staršiu Smart Keyboard s látkou potiahnutými klávesami. Tie síce nemajú tak rýchlu odozvu (a klik) ani podsvietenie, na moje počudovanie sa mi na nich písalo o čosi príjemnejšie. Opäť však pripomínam, každému sadne iný typ kláves a najideálnejšou voľbou bude si ju pred kúpou poriadne vyskúšať.

Pri práci v noci taktiež poteší podsvietenie, ktoré je veľmi rovnomerné a nikde výrazne neuniká. Jeho intenzitu si môžete prispôsobiť v systémových nastaveniach, nedá sa však upravovať priamo klávesami – a keďže Magic Keyboard neobsahuje senzor okolitého osvetlenia, sama to za vás neurobí.

Potešilo by, keby sa klávesnica vedela orientovať podľa senzorov v samotnom iPade. Taktiež som nenašiel ani možnosť, ktorou by sa dal upraviť interval automatického vypínania podsvietenia.

Pomerne dosť chýba aj rad funkčných kláves navrchu. Nakoľko sa s trackpadom a klávesnicou pri práci vôbec nemusíte dotýkať displeja, zišli by sa hardvérové klávesy pre nastavenie jasu, hlasitosti a prehrávania médií, možno dokonca aj tlačidlo Escape. Niežeby na ne pritom nebolo miesto, pod pripojený iPad by sa bez väčších problémov vošiel ešte ďalší rad menších kláves.

Trackpad

To najlepšie na záver, však? Nuž, nie tak celkom.

Vlajkovou funkciou novej klávesnice je práve trackpad, avšak ten dopadol zo všetkých ponúkaných funkcií asi najhoršie. Na podstave popri samotných klávesách jednoducho nie je dostatok miesta a oproti tradične gigantickým trackpadom spoločnosti tento bohužiaľ pôsobí ako ich chudobný príbuzný.

Apple nastavil latku trackpadov pre celý priemysel tak vysoko, že sa k nej tentoraz ani sám nedokáže priblížiť. Tým ale nechcem povedať, že je zlý. Skrolovanie aj všetky podporované gestá fungujú bez problémov, za čo sa môže poďakovať skvelej integrácií s operačným systémom. Hravo tak postačí na všetky bežné úkony, avšak bohužiaľ na úkor používateľského komfortu.

Problémom ostáva hlavne jeho veľkosť, vďaka čomu nepôsobí ako trackpad, s ktorým by ste chceli neustále pracovať – skôr budí dojem akéhosi záložného riešenia.

Horší MacBook so širším využitím

Ak sa bavíme o iPade s klávesnicou čisto ako o náhrade laptopu, tak áno, ide v porovnaní s MacBookom o slabší produkt. To sa týka okrem zjednodušeného operačného systému aj klávesnice, trackpadu a v neposlednom rade aj ceny.

Magic Keyboard je totiž drahým špásom – jej cenovka sa pohybuje od 339 do 399 eur, závisiac od konkrétnej veľkosti. V porovnaní s látkovou Smart Keyboard bez trackpadu ide o takmer dvojnásobok a keď vezmeme do úvahy aj samotný iPad Pro, veľmi ľahko s celým balíkom prešvihnete aj cenu bežného MacBooku Air.

Za podobnú sumu okolo 1 200 eur tak dostanete menšiu uhlopriečku a polovičné úložisko. V prípade väčšieho 12,9″ modelu sa cena s klávesnicou vyšvihne až na 1 500 eur a stále budete mať len 128 GB úložiska.

O niečo lepšie je to s čerstvo vydaným iPadom Air, ktorý je s Magic Keyboard taktiež kompatibilný. Takto vyjde základné kombo len na necelých 1 000 eur.

Čaro iPadu

Aby sme ale iPadu len nekrivdili, dokáže taktiež veci, o ktorých sa môže MacBooku len snívať. Podporou Apple Pencil začínajúc a pohodlným čítaním kníh v posteli končiac. Veď viete.

Skutočne všestranné zariadenie však v súčasnosti jednoducho ešte neexistuje, čo dosvedčuje aj pohľad na konkurenciu. Máme takmer perfektné laptopy a takmer perfektné tablety, na ich spojení však ešte treba popracovať.

iPad Pro s Magic Keyboard sa k tomuto ideálu zatiaľ dostal najbližšie, rozhodne to však nie je bez svojich múch. Klávesnica je solídnym príkladom, čoho bude iPad v blízkej budúcnosti schopný, ide však stále o produkt prvej generácie a je to cítiť. Niektoré nedostatky sa dajú vyžehliť ľahšie, veľa z nich však vychádza zo samotného dizajnu zariadenia.

Dokáže nahradiť laptop? Jednoznačne. Ako potenciálny zákazník si však musíte položiť otázku, či mnohoúčelnosť iPadu skutočne potrebujete, alebo by bolo lepšie siahnuť po klasickom počítači.

Magic Keyboard je zaujímavým produktom, ako po stránke technologickej, tak aj funkčnej. Solídne spracovanie však vyvažuje vysoká hmotnosť a isté kompromisy v podobe ergonómie. Robiť hybridné zariadenia je ťažké. A v konečnom dôsledku sa musíte sami rozhodnúť, nakoľko pri práci potrebujete trackpad a ako veľmi chcete pracovať s dotykovým iPadOS.

No stále platí to, čo som spomenul už v pôvodnej recenzii. iPad Pro je švajčiarskym nožíkom osobných počítačov. So všetkými úskaliami a výhodami, ktoré k tomu patria.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.