Pozrite si prehľad univerzálnych aplikácií pre nové Apple Silicon Macy

Tieto aplikácie už majú podporu pre Apple Silicon

Apple nedávno predstavil prvú generáciu svojich procesorov, ktoré poháňajú trojicu nových Macov a zároveň vydal aj nový macOS, ktorý je s novým čipom úzko prepojený. Na novinky už reagujú vývojári obľúbených nástrojov ako Pixelmator, Darkroom a mnohí ďalší.

V rámci predstavovania noviniek na nedávnom evente One more thing, Apple predviedol tzv. Universal Apps. Vďaka univerzálnej podpore ich je možné spúšťať na Macoch, ktoré sú vybavené novými Apple Silicon čipmi aj na tých starších, ktoré poháňa hardvér od Intelu.

Prvenstvo v natívnej podpore čipu M1 drží Serif so svojou suitou Affinity. Konkurent Adobe nástrojov prišiel s aktualizáciou, ktorá ťaží z výkonnosti nového čipu a prispôsobil mu svoje aplikácie. Po Affinity prišli na rad aj ďalšie známe softvéry. Poďme sa na ne postupne pozrieť.

Pixelmatro Pro

Aktualizácia obľúbeného nástroja pre grafikov prináša nový dizajn rozhrania, zjednodušené vyhľadávanie efektov, či nové usporiadanie pre lišty a predvoľby.

Nová funkcia Workspaces umožní prispôsobiť si viac vzhľad apky s presetmi pre úpravu fotiek, dizajn, ilustráciu či maľbu.

Podobne ako Affinity aj Pixelmator Pro využíva výkon 16-jadrového Neural Engine v čipe M1 pre zrýchlené strojové učenie. Vďaka tomu funguje napríklad inteligentne zväčšovanie rozlíšenie obrázku so zachovaním detailov Super Resolution o 15-násobne rýchlejšie.

Ulysses

Od grafiky k textom. Ulysses takisto reaguje na nový vizuálny jazyk macOS a prispôsobuje svoj vzhľad a ikonku. Čo je však možno dôležitejšie ako nový “lak” je natívna podpora Apple Silicon Macov. Vylepšeniami prešiel režim Revision a pribudol aj nový Editor Focus mód, v ktorom sa všetky bočné lišty a panely skryjú.

DaVinci Resolve

Nástroj pre úpravu a tvorbu videa prináša podľa oficiálnych informácií v novej verzia viac ako tri stovky nových funkcií a vylepšení. Patria medzi nie napríklad redizajnovaná farebnosť ovládacích prvkov či nástroje pre HDR grading.

Adobe?

Softvérový gigant si tiež všimol príchod nových Apple čipov. Zatiaľ však prišiel iba s betou pre Photoshop. Táto verzia nie je oficiálne podporovaná. Obsahuje základné nástroje, ďalšie majú pribudnúť časom. Sám Adobe však v oficiálnom stanovisku uviedol, že niektoré funkcie môžu spôsobovať pomalší chod. Ak teda patríte k ľuďom, pre ktorých je Photoshop dôležitým nástrojom, práca v tejto verzii nebude (nateraz) ideálnym riešením.

Ako a kedy budú jeho aplikácie podporovať nové Macy, je otázne. Adobe navyše nemá vo zvyku zverovať sa so svojimi plánmi príliš podrobne. Pre ilustráciu “pružnosti” vývojárov poslúži prvá veta na oficiálnej tech podpore: Systém Big Sur (macOS 11) je stále vo vývoji a zatiaľ nie je podporovaný.

zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.