Microsoft ukázal konkurenta MacBooku Pro, sľubuje RTX grafiku

Microsoft Surface 2020 Line-Up
MacBook Pro, iPad aj AirPods sa dočkali novej konkurencie.

Konkurencia nespí a kým Apple v posledných dňoch ukázal nový 13″ MacBook Pro (aj keď o tom, čo je vlastne nové, by sa dalo polemizovať), Microsoft vytasil niekoľko hneď niekoľko hardvérových noviniek počítačov a bezdrôtových slúchadiel.

Surface Book 3

Za hlavnú hviezdu v ponuke môžeme pokladať konkurenciu pre MacBook Pro, Surface Book 3. Microsoft po vzore MacBooku ponúka dve veľkostné verzie, 13.5″15″, sú to však dotykové PixelSense displeje s vyšším rozlíšením, než aké ponúkajú MacBooky: 3000×2000 pri menšej verzii a 3240×2160 pri väčšej.

Nemôžeme však nespomenúť fakt, že na rozdiel od MacBooku, Surface ponúka štvorjadrový procesor Intel 10. generácie už v základnej výbave. Toto je vec, ktorou si Apple rozhneval veľa fanúšikov a nad rozhodnutím sme krútili hlavou aj my: spoločnosť totiž prezentovala 10. generáciu Core procesorov ako veľkú novinku, a až dodatočne sme sa na produktovej stránke dozvedeli, že len v drahších modeloch, kým tie základné ponúkajú o dve generácie starší čip.

Na druhú stranu, základná frekvencia pri procesoroch v Surface je 1.2 alebo 1.3GHz s Turbo Boost do 3.7 alebo 3.9GHz, zatiaľ čo procesory od Applu ponúkajú základnú frekvenciu 2.0 alebo 2.3GHz a TurboBoost 3.8 alebo 4.1GHz.

Surface Dock 2

Modely s procesorom Core i5 ponúkajú grafický čip Intel Iris Plus. 13,5-palcový model s i7 procesorom ponúka GeForce GTX 1650 s Max-Q Design a 4GB GDDR5 pamäťou, zatiaľ čo 15-palcový model je osadený čipom GeForce GTX 1660 Ti s Max-Q Design a 6GB GDDR6. Dostupná je však tiež nová voliteľná konfigurácia s grafickou kartou Nvidia Quadro RTX 3000 pre podniky a univerzity, ktoré potrebujú pracovať s high-endovou grafikou s podporou real-timového raytracingu v kompaktných rozmeroch.

RAM a úložisko sú u rivalov v zásade rovnaké. Teda ak porovnávame Surface Book 3 s drahšou verziou MacBooku Pro. Reč je totiž o LPDDR4X (3733MHz) pamäti s veľkosťou 8, 16 alebo 32GB pri menšom modeli, 16 alebo 32GB pri väčšom modeli. Úložisko je potom na výber buď 256GB v základe, alebo sú k dispozícii 512GB, 1TB až 2TB verzie (iba 15″).

Čo sa ďalších vecí týka, Microsoft sľubuje až 17,5 hodiny na jedno nabitie pri 15″ modeli alebo o dve hodiny menej pri 13,5″ modeli. Teda za predpokladu, že je displejová časť pripojená k základni, ktorá má hliníkovú kláesnicu, touchpar a rôzne užitočné porty, plus druhú vstavanú batériu. Ďalej tiež podporuje, na rozdiel od MacBooku Pro, lepšiu WiFi anténu s podporou WiFi 6 (802.11ax), kým MacBook Pro podporuje staršie 802.11ac. Pri 15″ modeli nechýba ani anténa Xbox Wireless pre bezdrôtové ovládače a headsety.

Napokon, Surface Book 3 ponúka lepšiu webkameru s podporou snímača tváre Windows Hello. Predná 5-megapixelová kamera zvláda 1080p video, zatiaľ čo najnovšie MacBooky sú ešte stále osadené prehistorickou FaceTime HD kamerou a to aj napriek drastickým inováciám na iPhone aj iPade, kde už najlacnejšie modely ponúkajú 1080p video, drahšie modely dokonca 4K. Nehovoriac o tom, že 720p HD video vyzerá na Retina displejoch (ďalší štandard a ďaleko drahší komponent než webkamera) hnusne.

Surface Go 2

Spoločnosť aktualizuje svoju ponuku tabletov s Windows 10 s novým Microsoft Surface Go 2. Je to vlastne nástupca cenovo dostupných modelov Surface, ktorý ponúka 10.5-palcový PixelSense displej s procesormi Intle Core M 8. generácie, vďaka čomu sú až o 64% výkonnejšie, než predošlá generácia. Áno, reč je v tomto prípade o dve generácie starých čipoch.

Novinkou je tiež 5-megapixelová kamera a systém duálnych mikrofónov nazvaný Studio Mics, sľubujúci vrcholnú kvalitu zvuku aj v tomto cenovo dostupnom zariadení s Windows 10. Zahrnutá je aj podpore Surface Pen a klávesníc v platinovej, tmavej, červenej a modrej verzii. Cena zariadenia začína na 399 dolároch.

Surface Headphones 2

Microsoft uviedol na trh aj druhú generáciu bezdrôtových over-ear slúchadiel, o akých sa špekuluje aj v spojitosti s Applom. Hovorí sa totiž, že ten chystá uviesť na trh štúdiové slúchadlá, ktoré konkurujú najmä Bose 700, ale do istej miery aj domácim Beats Studio.

Surface Headphones podporujú, podobne ako sa to špekuluje pri Applích slúchadlách, gestové ovládanie na vonkajšej strane ušníc. Užívatelia majú k dispozícii celkom 13 úrovní potláčania okolitého šumu a 20 hodín počúvania čistého zvuku na jedno nabitie. Technológia ANC (aktívne potláčanie šumu) sa dá tiež prispôsobiť pomocou otáčavého kolieska, aké si možno pamätáte z iPodov. Technológia bola navyše tak upravená, aby potláčala šum, nie ľudskú reč.

Slúchadlá majú byť dostupné v platinovej alebo novej, tmavej verzii za 249 dolárov od utorka.

Surface Headphones 2

Surface Earbuds

Napokon, konkurenciou pre AirPods sú Surface Earbuds, bohužiaľ výrazne väčšie oproti AirPodom a s veľkým kruhovým touchpadom z vonkajšej strany. Spoločnosť sľubuje, že za 199 dolárov dostanete ako kvalitný Omnisonic zvuk, tak priame prepojenie so Spotify na Androide. Ďalej bola integrovaná služba Microsoft 365, presnejšie možnosť Play My Emails na iOS (vyžaduje Outlook) alebo diktovanie textu do Wordu, Outlooku a PowerPointu. Microsoft tiež sľubuje celodennú výdrž batérie vďaka puzdru, ktoré je súčasťou sady.

Surface Earbuds

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.