Epic Game žaluje Apple kvôli stiahnutiu Fortnite z App Store

Hra porušila pravidlá súvisiace s nákupom v aplikácii.

Fortnite ponúkal možnosť priamej platby, čo je podľa Apple porušením nastavených pravidiel. Ako reakciu sa preto kalifornské jablko rozhodlo kontroverznú hru zo svojho App Store stiahnuť. Tak postupoval aj Google, ktorý vnímal krok Epic Games rovnako.

Obe spoločnosti preto teraz čelia žalobe zo strany herných vývojárov, ktorí sa obrátili na federálny súd.

Apple sa podľa nich “stal tým proti, čomu kedy sám bojoval: kolosom, ktorý chce ovládať celý trh, brániť konkurencii a brzdiť inovácie.”

Epic Games na Apple zaútočil aj cez sociálne siete: kampaňou s hashtagom #FreeFortnite, nabádaním hráčov, aby kompenzácie za nedostupnosť hry žiadali od Apple či paródiou na známu reklamu Apple 1984.

https://twitter.com/FortniteGame/status/1293984290326433792/photo/1

Apple si z nákupov a transakcií v rámci apiek berie 15 až 30%. Implementovanie možnosti priamej platby, ktorá obchádza App Store, má podľa Cupertina jasný cieľ porušovať tieto pravidlá. Epic pritom nie je žiadnym nováčikom – jeho produkty boli na platforme desať rokov.

Stiahnutie hry z App Store v praxi znamená, že noví hráči nebudú môcť titul sťahovať a pre tých, ktorí majú Fortnite na svojom zariadení nebudú zase dostupné aktualizácie.

Presný objem iOS hráčov Epic Games neprezradili. Väčšina komunity preferuje hranie na PC či konzole a smartfón je skôr záložným riešením. V júli si hru cez App Store stiahli približne 2 milióny ľudí.

zdroj: Reuters

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.