eKaranténa nefunguje, premiér z toho viní Apple a Google

SARS-nCoV-2 koronavirus covid-19
Apple schvaľuje iba oficiálne aplikácie, no aj tam môže proces trvať zbytočne dlho. Napríklad českú aplikáciu schvaľoval 3 týždne.

Situácia ohľadom COVID-19 sa na území Slovenska v posledných týždňoch výrazne zlepšila a dnes sú už otvorené aj nákupné centrá. Na hranici je však situácia diametrálne odlišná a svoj podiel viny na tom majú Apple aj Google.

Problém totiž spočíva so schvaľovacím procesom oboch spoločností, ktorým si musia prejsť povinne všetci vývojári, ktorí chcú distribuovať svoje aplikácie cez App Store alebo Google Play. Výnimkou nie je ani štátom sponzorovaná aplikácia eKaranténa, ktorú vyvíjajú miestni softvéroví giganti Sygic a Innovatrics, startup z bratislavskej Rače. Aplikácia je určená pre ľudí, ktorí sa chcú vyhnúť štátnej karanténe a chcú dať priestor tzv. “inteligentnej” karanténe, v ktorej dôležitú rolu zohráva aplikácia.

Tá mala byť prístupná v App Store aj Google Play už dnes o 15:00. Napriek jej dôležitosti sa tak nestalo a aplikácie sú naďalej v štádiu overovania, kde môžu zotrvať aj niekoľko týždňov, ako tomu bolo v prípade českej aplikácie eRouška. To v kombinácii s údajnou nezodpovednosťou približne tridsiatich občanov SR na hraničnom priechode Jarovce-Kittsee vyústilo do nepohodlnej situácie.

eKarantena Postup

Ako uviedol premiér Igor Matovič na sociálnej sieti Facebook, približne 30 osôb sa aj napriek skutočnosti, že aplikácia zatiaľ nie je dostupná ani na iPhone ani na Android, vyvíjalo tlak na príslušníkov pohraničných štátnych zložiek, aby boli vpustení na územie SR bez nutnosti vstupu do karantény. Týmto nátlakom však znemožnili vstup na Slovensko ďalším osobám, keďže, podľa slov I. Matoviča, blokujú hraničný priechod.

Matovič následne uviedol, že oslovil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) so žiadosťou, aby umožnili prechod do domácej karantény ako ľuďom, ktorí prídu na hranice, tak tým, ktorí kvôli neschváleniu aplikácie eKaranténa musia nateraz ísť do štátnej karantény. Títo ľudia, ako aj ďalší, ktorí sú už teraz v štátnej karanténe, budú mať nárok na domácu karanténu po vydaní aplikácie.

Dodáva tiež, že v prípade, že by Apple a Google aplikáciu neschválili, cestovatelia budú musieť zotrvať po dobu dvoch týždňov v štátnej karanténe. Odporúča preto brať toto riziko do úvahy – inak povedané – tí, ktorí nechcú “riskovať” štátnu karanténu, by mali zatiaľ ostať v zahraničí. Samotná aplikácia podporuje iOS 10.0, Android 5.0 alebo novšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť