CarKey za rohom? Novinku podrobne spomína nový iOS

Detaily ohľadom nového API a ochrany súkromia obsahuje iOS 13.5.1 aj beta chystaného iOS 13.6.

Detailný opis v kóde

Zmienky o novej funkcionalite, ktorá má umožniť pokročilú interakciu s vozidlom prostredníctvom smartfónu či hodiniek, si všimol nemecký portál iPhone-ticker.de.

Zatiaľ nie je známy presný dátum, kedy by novinka mohla byť k dispozícii. Rozsiahly objem správ týkajúcich sa CarKey a detailné zmienky v kóde operačného systému môžu naznačovať, že čas, kedy bude možné odomykať či štartovať vozidlo iPhonom sa blíži.

Podrobnosti z iOS opisujú, ako bude CarKey fungovať. Softvérový kľúč k vozidlu si budete môcť pridať do apky Peňaženka podobne ako platobné karty či lístky. Prístup k vozidlu môžete zdieľaním kľúča poskytnúť aj osobám podľa vášho rozhodnutia – napr. keď chcete auto niekomu požičať. Zdieľanie kľúča bude možné cez Správy a z informácií je zrejmé, že Apple nebude zbierať žiadne dáta ohľadom prevádzky vozidla. To však nemusí platiť pre výrobcu auta, ktorý si môže veci nastaviť na základe vlastných smerníc pokiaľ ide o súkromie. Zabezpečenie CarKey bude realizované cez tradičné autentifikačné technológie ako Face ID či Touch ID.

Bavorák je pripravený

V minulosti sme informovali aj o tom, že jednou z prvých automobiliek, ktorá svojim zákazníkom CarKey ponúkne má byť BMW. Zaujímavou novinkou v tejto súvislosti je fakt, že bavorský výrobca v máji dokončil svoju verziu rozhrania pre tvorbu a prideľovanie digitálnych kľúčov na princípe NFC (Near Field Communication – krátkodosahové, vysokofrekvenčné a bezdotykové spojenie). Značka je teda plne pripravená ponúknuť zákazníkom s Apple zariadeniami benefity nového CarKey.

Náhľady pripravovaného CarKey

Na záver treba ešte dodať, že CarKey je zásadnou funkciou, ktorá by si zaslúžila miesto v chystanom iOS 14. Toho sa s veľkou pravdepodobnosťou dočkáme už o necelý týždeň v rámci WWDC 2020. 

Podrobný program nadchádzajúceho online ročníka konferencie sme priniesli v samostatnom článku.

zdroj: iPhone-ticker.de

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.