App Store v roku 2019 vygeneroval 519 miliárd dolárov

ios-11-app-store
Viac ako pol bilióna amerických dolárov. 💵

Apple si obvykle necháva oznamovanie veľkých čísel na konferencie, obzvlášť ak je reč o číslach, ktoré sa priamo týkajú vývojárov. Teraz však Apple spravil výnimku a v tlačovej správe oznámil, že vývojári si v minulom roku odniesli z App Storu 519 miliárd dolárov.

Spoločnosť Apple sa pri tejto štúdii spojila so skupinou nezávislých ekonómov v Analysis Group. Štúdia zistila, že App Store v minulom roku zarobil vývojárom až 519 miliárd dolárov. Najviac tržieb generoval hmotný obchod a služby – 413 miliárd. Najviac z toho tvoril predaj kamenných obchodov ako sú Target alebo BestBuy, 268 miliárd dolárov. Cestovateľské agentúry a služby vygenerovali 57 miliárd dolárov a dovoz jedla napokon tvoril 31 miliárd dolárov.

S obrovským odstupom na druhom mieste je predaj digitálneho tovaru a služieb, ktoré tvorili 61 miliárd dolárov. Dôvodom pre tak veľký rozostup môže byť aj skutočnosť, že viaceré veľké spoločnosti sa snažia obísť 30% “daň” Applu tým, že presviedčajú jeho užívateľov, aby si ich služby predplatili priamo cez ich web, kde im sú dokonca ochotní ponúknuť mierne lacnejšie členstvo. Príkladom je aj spor medzi Apple a Spotify.

App Store 2019 Infographic

Napokon, tretie miesto patrí in-app reklamám, ktoré vygenerovali vývojárom 45 miliárd dolárov. Z toho až 44 miliárd tvorili reklamy v hrách. Keď už je reč o hrách, Apple upriamuje pozornosť na najsťahovanejšiu hru roka, Mario Kart Tour, a nezávislý titul Sky: Children of the Light, ktorý vyhral od Applu cenu Hra roka 2019 na iPhone.

Čo je podľa štúdie prekvapením, priame platby Applu vývojárom, teda za predaj aplikácií, tvoria údajne len zlomok z toho, čo vyššie uvedené aktivity užívateľov. Apple spomína v dokumente aj to, že z tržieb vo výške 519 miliárd dolárov si berie výrazne menší podiel ako z predaja aplikácií, vďaka čomu viac ako 85% z vygenerovaných tržieb prináleží samotným vývojárom a firmám.

“App Store je miestom, kde inovátori a snílci môžu priviesť svoje predstavy k životu, a kde užívatelia môžu nájsť bezpečné a vierohodné nástroje na zlepšenie svojich životov. V náročnom a nestálom čase ponúka App Store pretrvávajúce príležitosti pre podnikanie, zdravie a blahobyt, vzdelanie a tvorbu práce, a pomáha ľudom sa rýchlo prispôsobiť meniacemu sa svetu. Sme odhodlaní urobiť ešte viac na podporu a starostlivosť o svetovú komunitu App Storu – od vývojárov jednorázovo predávaných aplikácií v takmer každej krajine až po firmy zamestnávajúce tisíce pracovníkov – ktorí naďalej pretláčajú inovácie, tvoria práce a ženú ekonomický rast do budúcnosti,” oznámil riaditeľ Applu, Tim Cook.

V prípade záujmu si môžete stiahnuť celú štúdiu tu.

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.