Apple oznámil koniec služieb iBooks Author a iTunes U

Apple oznámil koniec služieb iTunes U a iBooks Author

Apple po rokoch oznámil koniec služieb iTunes UiBooks Author. Dvojica služieb bola uvedená v rokoch 2007 a 2012 a predstavovala prvé snahy Applu o vstup do vzdelávacieho sektoru.

Aplikácia iBooks Author bola určená pre tvorcov kníh a učebníc. Jednalo sa v podstate o podobnú aplikáciu, akou bol Microsoft Publisher s rozdielom, že podporuje okamžitý export .epub formátu do iBooks. Takisto zjednodušuje publikačný proces pre tvorcov kníh, ktorí chcú dostať svoje knihy do obchodu iBooks Store.

Funkcionalita sa však pred dvomi rokmi stala súčasťou Pages, vďaka čomu dedikovaná služba na tvorbu e-kníh stratila zmysel. Apple si to uvedomuje a užívateľom rozposlal e-mail, v ktorom ich informuje o konci služby k 1. júlu 2020. V ten deň bude nielen ukončená podpora, ale aplikácia bude stiahnutá z App Storu.

“Ďakujeme, že ste boli členom iBooks Author komunity. Máme pre vás nové správy o budúcnosti tvorby kníh. Pred dvomi rokmi sme priniesli možnosť tvorby kníh do Pages. Vďaka kľúčovým funkciám ako je podpora iPadu, spolupráca s inými autormi vďaka funkcii zdieľania, kreslenie s Apple Pencil a ďalšie, sú Pages skvelou platformou na tvorbu kníh.

Kvôli našim snahám o rozvoj Pages končíme s vývojom iBooks Author a aplikácia bude čoskoro odstránená z Mac App Store. Aplikáciu môžete aj naďalej používať na macOS 10.15 a starších, a vaše doposiaľ vydané knihy zostanú naďalej dostupné v Apple Books. Ak máte knihy v iBooks Author, ktoré by ste radi importovali do Pages za účelom ďalšej úpravy, čoskoro pridáme do Pages funkciu importu.”

Koniec iTunes U

A nielen to. Na stránke technickej podpory Applu sa objavila informácia, že Apple ukončí iTunes U na konci roka 2021. Služba bola uvedená v roku 2007, bola vstavaná priamo do iTunes a americké školy vďaka nej mohli zdieľať prednášky a ďalší edukačný obsah so širokou verejnosťou bezplatne. Takto ste si aj vy mohli vypočuť prednášky z Harvardu či iných prestížnych univerzít bez toho, aby ste ich navštevovali.

Apple oznámil, že nástroje iTunes U boli medzičasom nahradené novou generáciou aplikácií pre učiteľov aj študentov, čo zahŕňa aj platformy a aplikácie ako Classroom, Schoolwork či Apple School Manager. Tá umožňuje IT technikom na školách ľahko manažovať školské iPady, Macy, Apple TV, Apple ID, knihy a v neposlednom rade aj aplikácie, ktoré môžu byť využívané študentmi počas výučby.

Navyše, aplikácie ako Pages, Numbers, Keynote, GarageBand, iMovie, Clips alebo Swift Playground majú funkcie priamo navrhnuté pre edukačný sektor a sú pravidelne využívané učiteľmi aj študentmi. Obsah z iTunes U však zatiaľ nemá iné miesto, hoci Apple odporúča začať využívať služby Podcasts a Apple Books.

Školský rok 2020-2021 tak bude posledným, kedy bude služba dostupná. Apple zároveň umožňuje, aby školy aj počas tohto školského roka nahrávali do služby nový obsah.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.